Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Biatlonistky čeká v Ruhpoldingu sprint. Kristejn Puskarčíková je nemocná a startovat nebude

Světový pohár v biatlonu se přestěhoval přes půl Německa do Ruhpoldingu a s ním samozřejmě i český tým. Na programu jsou v následujících pěti dnech opět sprinty a štafety, tentokrát dojde ovšem také na stíhací závody. Spraví si po těžkých podmínkách z Oberhofu reprezentanti chuť? Přímý přenos sprintu biatlonistek sledujte od 14:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Eva Kristejn Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Kristejn Puskarčíková do nedělního hromadného závodu v Durynském lese vinou menšího nachlazení nenastoupila. A stejný problém nastal i před sprintem v Ruhpoldingu.

"Rýma se trochu přesunula ke krku, má teď problémy s hlasivkami," řekl v úterý asistent kouče Jiří Holubec. Ve středu dopoledne pak bylo rozhodnuto, že devětadvacetiletá závodnice z Harrachova do závodu raději nenastoupí.

Je to škoda, protože od začátku sezony jinak jezdí a střílí stabilně. A taky pravidelně boduje. Ve sprintu v Oberhofu skončila Kristejn Puskarčíková s jednou chybou na 17. místě, tedy o šest lépe než její oblíbená parťačka z pokoje Markéta Davidová (odstartuje z 33. místa), které jinak závod na 7,5 km chutná.

Je nám líto, video expirovalo.
Kristejn Puskarčíková se pomalu zotavuje z nachlazení

V letošní sezoně dojela dvakrát na bronzu a ve Světovém poháru je v této disciplíně, kterou vede Italka Dorothea Wiererová, na sedmém místě. Tedy nejlépe ze všech Češek.

Jenže o Vánocích marodila a v novém roce to zatím není vyloženě ono. "Myslím, že její nemoc nehrála roli," řekl trenér biatlonistek Egil Gjelland.

POSLECHNĚTE SI Biatlon fokus podcast před Světovým pohárem v Ruhpoldingu:

I tak si ale Davidová vylepšila v Oberhofu své maximum, když dojela v masáku dvanáctá, přestože se sedmkrát netrefila. "Výsledek Makuly byl v pořádku, byla opět rychlá," dodal Gjelland. "S mojí běžeckou formou si chyby nemůžu dovolit," řekla Davidová ještě předtím po štafetě.

Oberhof tentokrát opět provázel nepříjemný proměnlivý vítr, sníh tál, trať byla plná kamenů. Počasí opravdu na draka. "Nedokázali jsme se s tím úplně poprat," přiznal trenér biatlonistek Egil Gjelland.

Naopak v Bavorsku by nyní mělo být jasno, alespoň na sprint žen. Víkend zase podle výhledu slibuje novou sněhovou nadílku. Podmínky ideální.

Pro Gjellanda jsou jinak výsledky z víkendového svěťáku spíše zklamáním. Žádná další Češka už ve sprintu nebodovala. Jessica Jislová (dnes 68.) sice chybovala jen dvakrát, ale byla až v sedmé desítce.

Dorostenecká vicemistryně světa Tereza Voborníková při svém debutu v áčku obsadila 84. pozici a dál by měla atmosféru velkého biatlonu nasávat při sprintu nedaleko rakouských hranic (číslo 88).

V poli byla ještě Lucie Charvátová (z 46. pozice), která musela čtyřikrát kroužit a skončila 43. Nakonec se podívala i do hromaďáku, ale 11. místo z Annecy bylo tentokrát daleko – dojela až 27. "Musíme se poučit a v Ruhpoldingu se předvést v lepším světle," zavelel Gjelland.

Pokud bude chtít se svým asistentem Jiřím Holubcem experimentovat, v Ruhpoldingu je ta správná chvíle. Češky totiž čeká poslední štafetový závod před únorovým mistrovstvím světa.

Varianty se nabízí dvě. První možností je pokračovat v zavedené sestavě z předchozích tří SP (Jislová, Charvátová, Davidová, Kristejn Puskarčíková), z nichž nejlepší bylo šesté místo v Hochfilzenu.

Biatlonové kvarteto bylo předtím na úvod ročníku osmé v Östersundu, naposledy o víkendu dojelo ještě o dvě příčky hůře.

Druhá cesta je prohodit pořadí například mezi Charvátovou a přes Vánoce rovněž nemocnou Jislovou, která v Ruhpoldingu odstřílela perfektně za nula stejně jako Kristejn Puskarčíková.

"Ani jsem nevěděla, proč to vlastně padá. Jsem za to ráda, žádný zdržení navíc jsem si nemohla dovolit," řekla Jislová.

Za pozornost v bavorském sprintu bude stát zejména první natřískaná čtyřka závodnic. Jako druhá vyrazí na trať Italka Lisa Vitozziová, hned za ní Francouzka Anais Bescondová, pak Slovenka Paulína Fialková a jako pátá vítězka závodu s hromadným startem v Oberhofu – sedmatřicetiletá Finka Kaisa Mäkäräinenová.

Sport
zdroj: ČT4

Ve čtvrtek poběží sprint biatlonisté. V pátek je na programu štafeta žen, pro kvarteta biatlonistů je v Ruhpoldingu vyhrazena sobota, další díl Světového poháru uzavřou v neděli stíhačky.

Poté následuje poslední zastávka před světovým šampionátem, kterou bude slovinská Pokljuka. Vzhledem k podobné nadmořské výšce může sloužit jako dobrý vysokohorský test před tím, než se závodníci přesunou do italské Anterselvy.

Zdroj
ČT sport, Biathlon World, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články