Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Biatlonistky čeká na MS nejdelší závod. Nevím, proč střílím, jak střílím, říká Davidová

Po dni volna se ve Slovinsku opět rozjíždí lyže v rámci mistrovství světa. Biatlonistky čeká dlouhý vytrvalostní závod a česká jednička Markéta Davidová v něm bude chtít napravit dosavadní střelecké trápení. Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 12:00.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Šampionát je ve svém druhém týdnu. Do třetího - a posledního - vytrvalostního závodu sezony odstartuje jako první Itaka Lisa Vittozziová. Ve druhé desítce vyrazí na trať i první Češka - Lucie Charvátová.

Ta dostala od trenérů šanci ve smíšené štafetě, ale střelecky kazila, což byl také případ sprintu, kdy se po větrné střelnici a šesti chybách a 71. místu ani nedostala do nedělní stíhačky.

"Štěstí mi nepřálo ani trochu. Zdálo se mi, že to je všechno dobrý, ale evidentně to lítalo někam jinam. Bylo to těmi podmínkami," řekla Charvátová v rozhovoru pro ČT sport.

Pro přípravu na světový šampionát přitom udělala, co šlo. Po posledním Světovém poháru zůstala v Anterselvě, aby si nemusela po návratu do Česka a příjezdu do Slovinska znovu zvykat na vyšší nadmořskou výšku.

To jí trvá dle somatotypu déle než jiným. Snažila se zapracovat i na střelbě, se kterou se Charvátová potýká celou sezonu.

Velká pozornost bude z českého pohledu upřena na Markétu Davidovou.

Ani ta si neprochází nejlepším střeleckým obdobím. 

Ve stíhacím závodu sice zaznamenala druhý nejrychlejší běh z celého startovního pole, jenže čtyři chyby ji odsoudili na 32. místo, což byl posun o 12 příček vpřed oproti sprintu. Do vytrvalostního závodu vyjede s číslem 39.

"Nevím no... Nevím, proč střílím, jak střílím. Doufám, že s tím v pondělí něco udělám, vzhledem k tomu, že v úterý už zase závodíme," přála si Davidová, která už má mimochodem jistotu účasti v nedělním závodu s hromadným startem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih stíhacího závodu biatlonistek na MS

Trenér Egil Gjelland do závodu nasadí ještě Evu Puskarčíkovou, která vyjede hned po Davidové.

Její výkony v sezoně jsou za očekáváním, na MS má za sebou pouze sprint, v němž se třemi chybami skončila 68. Poslední Češkou na trati bude Jessica Jislová s číslem 87.

Zlato z loňského MS obhajuje Italka Dorothea Wiererová. Ta se blýskla v úvodu sezony triumfem i v Kontiolahti. Nejlepší z Češek Davidová zajela v prvním závodu ročníku SP 21. místo. 

Češky v akci

Lucie Charvátová (13), Markéta Davidová (39), Eva Puskarčíková (40), Jessica Jislová (87).

Druhý individuál se jel koncem ledna v Anterselvě, kde v závodu na 15 km zvítězila Lisa Theresa Hauserová.

Na MS si drží skvělou formu, protože ve smíšené štafetě notně pomohla rakouské reprezentaci ke stříbru a tento cenný kov si pak vyjela i ve stíhačce.

Velkými favoritkami jsou vedle nich Norky, zvláště pak Tiril Eckhoffová, která po zlatu ze spintu ukořistila také tutéž medaili ve stíhačce.

Program v Pokljuce pokračuje hned ve středu opět vytrvalostním závodem, tentokrát však tím mužským. Měl by to být poslední závod Ondřeje Moravce v této disciplíně vůbec.

Je nám líto, video expirovalo.
Zákulisí MS: Tratě v Pokljuce
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články