Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Biatlonisté se vracejí na burácející Vysočinu. Na co se zaměřit?

Nové Město na Moravě opět vítá nejlepší světové biatlonisty. Češi mají po Gabriele Koukalové, která tu vyhrála zatím vůbec poslední závod, nová želízka. Ve středu pozornosti bude Markéta Davidová, bronzová z úvodního vytrvalostního závodu. Velká očekávání jsou ale spojena také s Michalem Krčmářem nebo Veronikou Vítkovou. Velký otazník visí nad účastí Michala Šlesingra. Třetí zastávka Světového poháru startuje sprintem mužů. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 17:00.

Biatlonista na střelnici a davy fanoušků v zádech
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Vánoční nadílka

Blíže Štědrému dnu už se závodit nedá. Na čtvrteční a páteční sprinty navážou sobotní stíhačky a nedělní závody s hromadným startem. Jak štědré budou střelnice a tratě ve Vysočina areně pro české barvy?

Čeští trenéři doufají, že biatlonisté udělají fanouškům radost. "Kdyby předvedli výsledky, které by se divákům líbily, protože ti si to zaslouží, tak bychom byli spokojeni," řekl kouč mužů Zdeněk Vítek. "Když odhlédnu od běžecké formy, tak si především přejeme, aby děvčata co nejvíce nulovala. Pak udělají radost sobě, nám a především fanouškům," řekl asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Veledůležité sprinty

Předloňský ročník vyvrcholil vítězstvím Koukalové, která už druhou sezonu nezávodí. Další stupně vítězů by obecenstvo halasně slavilo. "Nám by se bedna líbila taky, ale každé slušné umístění diváci ocení. V chlapech je desítka každopádně výborná," řekl Vítek.

Velmi důležité budou z pohledu všech víkendových klání sprinty. A to nejen kvůli stíhačce, ale také závodu s hromadným startem. Do něj se kvalifikuje první pětadvacítka podle pořadí Světového poháru a kvinteto podle výsledků v Novém Městě.

Sprint mužů

Startuje v 17:30, přímý přenos ČT již o půl hodiny dříve. Ve startovní listině figurují tito Češi: Michal Krčmář (číslo 20), Ondřej Moravec (43), Adam Václavík (46), Jakub Štvrtecký (51) a Michal Šlesingr (96).

Češi musejí zabojovat. Největší pravděpodobnost pro účast v nedělním klání má Michal Krčmář, kterému momentálně patří ve Světovém poháru 14. příčka. Ondřej Moravec potřebuje nějaké body přidat, zatím je na hraně sedmadvacátý.

Horší je situace u žen. Pokud by sprint nevyšel, může být poslední závod zcela bez Češek. Markéta Davidová je dvaatřicátá, Eva Puskarčíková sedmatřicátá a až devětatřicátá Veronika Vítková.

Česká smůla. České štěstí?

Ondřej Moravec prožil v Novém Městě na Moravě kopec smůly. Skončil tu už čtyřikrát čtvrtý. Letos by si stejnou příčku klidně zopakoval. "Klidně, bral bych to všema deseti," řekl se smíchem. Před týdnem v Hochfilzenu cítil, že se po žaludečních potížích v Pokljuce rozjíždí, a nyní věří, že doma bude ještě lepší.

To pro Michala Šlesingra je zatím příprava na závody hodně hořká. Bojuje s bolestmi zad a o účasti ve sprintu, která pro něj znamená boj o to, zda si vůbec v Novém Městě ještě zazávodí, se rozhodne až při nástřelu krátce před startem.

"Kdybychom nebyli v Novém Městě, tak jsem rozhodnutý už dávno. Tím, že jsme tady… chtěl bych jet," posteskl si Šlesingr po středečním tréninku.

Poslechněte si Biatlon fokus podcast:

Jednadvacetiletá Davidová si v Novém Městě odbyla předloni premiéru v seriálu Světového poháru a atmosféra na tribunách ji tehdy až děsila. "Tehdy jsem přijela trochu pozdě, neměla jsem čas to tady nasávat, takže mě to překvapilo hodně," vzpomínala talentovaná česká závodnice, která letos ukazuje, že má na to poprat se o příčky nejvyšší. Pokud jí ovšem nezklame střelba.

Bronzová medailistka z olympijského sprintu Vítková nepředváděla na startu seriálu přesvědčivé výkony, ale v Hochfilzenu už šla běžecká forma nahoru. "Na domácí závody se těšíme vždycky moc. Je to takové poděkování fanouškům za to, že nám fandí v dobrém i ve zlém," uvedla Vítková.

Pocuchá Dahlmeierová nervy dosavadním suverénkám?

Na tratích to bude pravděpodobně především souboj fenomenálního Francouze Martina Fourcada a jeho největšího soka a lídra SP Nora Johannese Thingnese Böa. V ženách se zatím v sezoně "nahánějí" Italka Dorothea Wiererová a Finka Kaisa Mäkäräinenová. Mezi ně se vklínila Slovenka Paulina Fialková.

Jenže je tu další velké jméno. Do seriálu se trochu nečekaně už před svátky vrací Němka Laura Dahlmeierová. Pětadvacetiletá dvojnásobná olympijská vítězka musela na podzim kvůli opakovaným a vleklým infekcím přerušit přípravu a znovu trénovat začala teprve v listopadu. V minulém týdnu už se ale představila v IBU Cupu v Riddaně a s Romanem Reesem obsadili druhé místo v závodě smíšených dvojic. Na lyžích patřila k nejrychlejším, ale zlobila ji střelba.

Poprvé tu startovala na seniorském světovém šampionátu a před třemi lety v českém středisku vyhrála první individuální závod SP v kariéře. "Nové Město je pro mě speciální a celkem významné místo. Takové místo (mých) premiér. Když na něj pomyslím, vybavují se mi krásné vzpomínky," uvedla Dahlmeierová.

Kulisa jako vždy?

Zaplněné tribuny na stadionu i ty nově postavené na louce před příjezdem budou znovu dodávat biatlonistům extra energii. "Vždycky mě ta atmosféra pozitivně strhla. Budu se soustředit na svůj výkon, ale zároveň se i snažit, abych nebyl přemotivovaný a nedělal zbytečné věci, které člověk normálně nedělá," řekl Krčmář.

Oproti minulému Světovému poháru pořadatelé mírně snížili kapacitu areálu. Přesto by to nemělo být znát. Očekává se návštěva až sto tisíc diváků. "Jsme vděčni, že zájem neopadá," řekl Jiří Hamza, prezident biatlonového svazu a šéf organizačního výboru.

Čtvrteční sprint mužů i páteční ženský závod začnou v 17:30. V sobotu je na programu stíhačka mužů od 15:00 a ženy vystartují o dvě hodiny později. V neděli program vyvrcholí závody s hromadným startem, do kterých muži vyrazí v 11:45 a ženy ve 14:30.

Světový pohár se v Novém Městě na Moravě uskutečnil poprvé před šesti lety, poté se konal v rámci mistrovství světa o rok později a znovu v letech 2015 a 2016.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články