Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Biatlonisté mají nové trenéry, tým ale před sezonou trápí marodka

Praha – Český biatlonový tým trápí před sezonou nemoci a zdravotní problémy, které se nevyhnuly ani Gabriele Soukalové. Dvojnásobná olympijská medailistka kvůli tomu dokonce neodletí ve čtvrtek na soustředění do finského Vuokatti. Šéftrenér Ondřej Rybář nadcházející zimu však považuje po úspěšné olympiádě hlavně za start nového čtyřletého cyklu, výkonnost týmu by tak měla vrcholit na hrách v Koreji v roce 2018.

Ondřej Moravec, Veronika Vítková a Jaroslav Soukup
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Nezažil jsem situaci, že bychom měli na podzim takovou marodku," řekl Rybář. "Přitom jsme prevenci nechtěli podcenit, vždyť se zdravím jsme měli vždy potíže. Ale ten podzim, jak se střídá počasí, nám přitížil. Není to nijak dramatické, ze špičky se to týká jen Gábiny (Soukalové), ale jinak třetina týmu trávila posledních čtrnáct dní střídavě v onemocnění nebo se zraněním," uvedl Rybář.

Po úspěšné olympiádě hovořil o tom, že s prací kouče skončí, nakonec se stal tím, kdo zastřešuje oba týmy a část svých pravomocí s muži převelel na Marka Lejska. Ženy povede Zdeněk Vítek, loni ještě závodník. "Nastavili jsme nový systém, muži a ženy nyní trénují na stejných místech a můžeme si vzájemně pomoci," vysvětlil Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisty po Rybářovi povede jeho asistent Lejsek

S oběma týmy se připravuje i Soukalová, která loni trénovala jen s muži. "Loni si prošla změnou, když trénovala jen s klukama a našla si tam svoji pozici. Teď zase cítí pozitivní změnu v tom, že jsme skupina. I když dál pokračuje s muži, některé tréninky absolvuje s ženským týmem, je to víc provázané. V sezoně bude veškeré střelecké věci během závodu absolvovat se Zdeňkem (Vítkem)," prozradil Rybář.

Největší starosti mu dělá zdravotní stav devítičlenného mužského týmu, z něhož má různé problémy pětice. "Naštěstí se to netýká Jardy Soukupa, Michala Šlesingra a Ondry Moravce, jehož achilovky jsou snad už v pořádku," uvedl Rybář. "U ženského týmu nás trápí stav Gábiny, ale sezonu by to snad ohrozit nemělo," věřil.

Ondřej Moravec o problémech s achillovkami: "Tak jsem týden nechodil, ledoval jsem to snad osmkrát denně, až se mi sloupala kůže, trochu extrém. Nakonec to odeznělo. Vyhodil jsem taky všechny nové boty, změnil i lyžáky a asi budu jezdit s těmi bez kloubů. Musím to zaklepat, teď je to dobré. Leduju to ale furt dál, ještě dva měsíce po každém tréninku budu. A neběhám, to jsem vyřadil, možná to bude i tím, že to teď nebolí."

Lejsek si spolupráce považuje. "Zase se až tolik nezměnilo, s Ondrou (Rybářem) jsme spolupracovali, jen na psaní tréninku se nyní zčásti podílím i já, to je největší změna," řekl Lejsek. Rybář nebude na všech závodech. "Vedení týmu tak bude na mně. Musím zvládat i organizaci, v čemž občas plavu," přiznal. "Ale jsem za to rád, je to pro mě profesní postup," řekl. "On je moje pravá ruka," komentoval to Rybář.

Biatlonový svaz těžil z úspěšné olympijské sezony, v níž přivezl ze Soči rekordních pět medailí. "Loňská sezona je jen stěží zopakovatelná, do nové ale hledíme stejně optimisticky. Ale je jasné, že ty výsledky jsou velmi zavazující a náš svaz chce zůstat skromný," zůstal realista šéf svazu Jiří Hamza. Biatlonisté jsou ekonomicky zajištěni. "Máme vyprodané reklamní plochy na celý olympijský cyklus," ujistil Hamza.

V sezoně čeká biatlonisty osm závodů světového poháru, z nichž ten sedmý bude na začátku února v Novém městě na Moravě. Vrcholem pak bude mistrovství světa ve finském Kontiolahti, které se koná od 3. do 15. března.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články