Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Biatlonisté doufají, že SP na Vysočině bude. Nezbývá než čekat, řekl Hamza k hrozbě koronaviru

Hrozba šířícího se koronaviru obchází nadcházející Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Jeho organizátoři jsou připraveni řídit se pokyny státní správy. Doufají ale, že se závody ve Vysočina Areně, na které se příští týden od čtvrtka do neděle chystají desetitisíce fanoušků, uskuteční podle plánu. Přímé přenosy ze SP v biatlonu odysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Burácející tribuny ve Vysočina aréně
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Nezbývá než čekat, co nastane, a reagovat na danou situaci," řekl šéf českého biatlonu Jiří Hamza. "Jsou vyšší principy než biatlon. Budeme obezřetní, budeme to sledovat a případně plnit pokyny státní správy a pokud možno nebudeme nic měnit na scénáři," dodal.

Bezpečnostní rada státu na úterním jednání o opatřeních kvůli šíření koronaviru sportovní akce neřešila, ale znovu bude o situaci jednat v pondělí. Teoreticky může doporučit zrušení závodu nebo nařídit určitá bezpečnostní opatření.

"Pokud bude potřeba udělat bezpečnostní opatření, tak bude potřeba kooperaci všech, i fanoušků, aby nebyli naštvaní," apeloval Hamza případně na diváky, aby počítali s dřívějším příjezdem na stadion, aby se stihli dostat do hlediště.

Jaké bude SP v biatlonu ve Vysočina Areně? POSLECHNĚTE SI Biatlon fokus podcast:

Hamza už řešil koronavirus i se zástupci Mezinárodní biatlonové unie IBU, jejímž je viceprezidentem. Zopakoval, že organizátoři mohou jen čekat, jak se situace vyvine a jak rozhodne stát.

Světový pohár je téměř vyprodaný, na víkendové štafety a závody s hromadným startem se každý den čeká třicet tisíc fanoušků. Podobně plné ochozy a místa u trati budou zřejmě i ve čtvrtek a v pátek při sprintech. "Jsme mile překvapeni z reakce fanoušků a věříme, že je sportovci výkony na šampionátu nabudili," připomněl Hamza dvě bronzové medaile z MS v Anterselvě a čtvrté místo ženské štafety.

Koronavirus už se objevil i v evropských zemích, nejvíce právě v Itálii, kde se některé sportovní akce ruší. Biatlonisté ale v Jižním Tyrolsku, odkud se vraceli v neděli, paniku nezaznamenali.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté jsou kvůli koronaviru před SP v Česku obezřetní

Reprezentanti jsou podle  sportovního ředitele Ondřeje Rybáře v pořádku a nemají speciální režim. "Základním principem je dodržovat hygienické návyky. A ty tým dodržuje permanentně. Vše běží normálně," uvedl Rybář. Závodníci měli po MS tři dny volna na odpočinek. "Ve čtvrtek máme střelecký trénink v Jablonci a v pondělí počítáme, že se přesuneme na Vysočinu," řekl Rybář.

Rozpočet Světového poháru v Novém Městě se drží mezi 65 a 70 miliony korun. V případě zrušení kvůli koronaviru by pravděpodobně jednal o vyrovnání se státem. "Na tohle vás žádná pojišťovna nepojistí," konstatoval Hamza.

V Novém Městě se čistí sníh

I přes teplou zimu mají pořadatelé tratě připraveny, a to díky sněhu ze zásobníku. "Poprvé je téměř prázdný," podotkl Hamza. Okruhy jsou ve Vysočina Areně připraveny od ledna, kdy se na nich konal Světový pohár v běhu na lyžích. Vzhledem k teplu a silnému větru je sníh ale špinavý. "Proto máme nejvíce práce, abychom tratě čistili. Musí se to seškrábat na čistý sníh. Je to hodně ruční práce," řekl sekretář organizačního výboru Jan Skřička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články