Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Biatlonisté chtějí v prvních mixech sezony nahnat body. Stěžejní závody, zdůrazňuje Rybář

Biatlonisty čekají ve Světovém poháru první smíšené závody v sezoně. V Oberhofu se pojedou smíšené štafety a mixy dvojic. Český tým chce v sobotních závodech zabrat, v mixech totiž v rámci olympijské kvalifikace ztrácí. První přímý přenos startuje v 11:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Markéta Davidová předává Michalu Krčmářovi
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Trenéři do smíšené štafety nominovali kvarteto Jakub Štvrtecký, Michal Krčmář, Markéta Davidová a Jessica Jislová. Závod tak budou tentokráte začínat muži a důležité bude i počasí, pro Oberhof tak typické.

pátek se startovní pole potýkalo s hustým sněžením a silným větrem. Závodníci si například stěžovali na to, že na trati na mnoha místech spíš stáli, než se posouvali kupředu. Předpověď hlásí sněhové přeháňky i na sobotu.

Jislová na výbornou předvánoční formu navázala v pátek jen na střelnici, kde byla bezchybná, ale běžecky se trápila, takže skončila s více než minutovou ztrátou na konci druhé desítky. 

Loni v lednu skončili Češi čtrnáctí. Sestava jela stejná, avšak místo Krčmáře startoval Ondřej Moravec, který už ukončil kariéru. Krčmář na loňský Oberhof nevzpomíná rád - skolil ho korinavirus.

Závod pak vyhráli Rusové, jejichž nynější forma (ve sprintu hned tři Rusové v TOP 10) naznačuje, že by mohli patřit mezi favority i letos. Stejně jako mistři světa z Pokljuky Norové či Francouzi.

Singl-mix - nejmladší disciplínu elitního seriálu - čeká Evu Puskarčíkovou a Adama Václavíka, kteří se v pátek dostali do stíhačky. Smíšené dvojice se loni obešly bez české účasti.

Reprezentanti sice měli původně nastoupit ve složení Eva Puskarčíková - Tomáš Mikyska, po pozitivním testu druhého jmenovaného na covid ovšem nakonec ze závodu odstoupili.

Tak či tak nedojde na vyzkoušení Vítězslava Horniga, o němž trenér a sportovní ředitel v jedné osobě Ondřej Rybář uvažoval jako o možné variantě. U úvahy nicméně i zůstalo.

Na střelnici si v pátečním sprintu vedl Hornig dobře, když udělal jen jednu chybu. Vinou podprůměrného běhu obsadil až 83. příčku.

Krčmář byl podle svých slov každopádně připraven na obě varianty. "S Makulou jsme si v Ruhpoldingu vyzkoušeli singl mix a nevadilo mi to. Myslím si, že jsem tam dokázal jet v konkurenci dobrých kluků. Nechávám na trenérech, jak rozhodnou," uvedl pro svazový web s odkazem na třetí místo v povánoční exhibici.

Eva Puskarčíková
zdroj: ČTK/PR/Český biatlon autor: Slavík Petr

Loňský úvodní singl-mix ovládlo Švédsko díky dvojici Nelin - Skotheimová. Druzí byli pozdější mistři světa Francouzi, třetí Norové.

Výsledky ve štafetách smíšených čtveřic a dvojic se budou počítat do olympijského žebříčku, v němž hájí čeští muži i ženy desátou příčku, která jako poslední zaručuje pět účastnických míst na únorových Hrách v Pekingu.

"Oberhof bude stěžejní, protože nám chybí nejvíc bodů z mixů. Tyhle závody nás můžou uklidnit, nebo naopak ještě víc znervóznit," řekl Rybář.

Úvodní pohárový díl v novém roce završí v neděli stíhací závody na 12,5 (ženy) a 15 km (muži).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články