Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Biatlon po Östersundu: nadšená Soukalová ve žlutém, Češi zůstávají pozadu

Praha – Skvělý začátek sezony pro Gabrielu Soukalovou, suverenita Martina Fourcada, střelecké trápení Michala Šlesingra, postupný běžecký progres Ondřeje Moravce… To je jen několik charakteristik, které přinesly individuální závody v úvodním podniku Světového poháru biatlonistů ve švédském Östersundu. Biatlonový cirkus se nyní ze severu kodrcá do rakouského Hochfilzenu. ČT sport a náš web jako vždy nabídne přímé přenosy. Sprint žen sledujte v pátek od 11:25.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/ITAR-TASS

Soukalová zažila nejúspěšnější vstup do sezony ve své kariéře. O vítězství ve vytrvalostním závodě připravil českou závodnici poslední výstřel letící do bílého místo černého. Vše si vynahradila po dvou nulách a triumfu ve sprintu. Páté místo ve stíhačce jí stačilo na udržení žlutého dresu pro vedoucí ženu seriálu.

Suverénní jsou v běžecké stopě Finka Kaisa Mäkäräinenová a Francouzka Marie Dorinová Habertová. Časy Soukalové však nevypadají vůbec špatně: třetí, šesté a desáté místo. Ve stíhačce to ale nebylo úplně ono. "Jsem strašně ráda, že jsem v závěru udržela páté místo, protože od počátku závodu jsem byla úplně tuhá," uvedla Soukalová.

Vítkovou srážejí chyby na střelbách vleže

Podobně je na tom i její týmová kolegyně Veronika Vítková. V běžeckých časech se zařadila na čtvrté, páté a ve stíhačce až na jednadvacáté místo. "Když člověk dává nuly a pohybuje se ve startovním poli stále na stejném místě, to je dost deprimující," popsala dojmy ze stíhacího závodu. "Opravdu mi to nechutnalo, trápila jsem se od prvních metrů," dodala.

Vítková udělala v individuálních závodech celkem pět chyb na střelnici, přičemž čtyřikrát se mýlila na položce vleže. Zatím to stále v součtu stačí na deváté místo v celkovém pořadí SP.

Čeští biatlonisté loňský vstup nenapodobili

Velmi špatný vstup do sezony si prožil Moravec, který zahájil 35. příčkou ve vytrvalostním závodu. Mohl za to až 43. běžecký čas a tři střelecké minely. "Ve vytrvalostním závodě, nebylo z mé strany snad nic dobře. Střelba ani běh nestály za nic," zhodnotil.

Tři terče netrefil i ve sprintu a připsal si do hodnocení jediný bod. Tam mu šance na lepší výsledek odvál vítr. "Na stojku jsem jel s tím, že ji odstřílím rychle. Ale vítr byl takový, že bych dal regulérně za pět. To prostě trefit nešlo. Vycítil jsem, že poryvy občas poleví a v ten moment jsem se snažil ránu spustit. Znamenalo to však velkou časovou ztrátu. Takže to ve výsledku dopadlo, stejně, jako kdybych dal skutečně za pět," okomentoval Moravec.

Že se může blýskat na lepší časy, ukázal Moravec ve stíhače, ve které chyboval jedinkrát, v běhu byl dvacátý a celkově se posunul na devatenácté místo. "Žádný závod mi tady v Östersundu nevyšel zcela ideálně. Na druhou stranu jsem se ale dostal do slušného závodního rytmu. Zlepšuju se. Za to jsem rád a dodává mi to povzbuzení do dalších kol Světového poháru," dodal.

Šlesingr se loni v úvodním vytrvalostním závodu sezony radoval ze třetího místa. Úplně jiný start předvedl letos – přesněji o 50 příček horší. Celkem napáchal loni osmý muž v celkovém pořadí SP na östersundské střelnici jedenáct chyb a do příštích závodů v Hochfilzenu tak má jasný cíl.

Nejlépe postaveným českým mužem je tedy trochu překvapivě Michal Krčmář. Může za to především skvělý výkon ve sprintu. Dokázal si poradit s nevyzpytatelnými podmínkami na střelnici a skončil třináctý.

Martin Fourcade kraluje, Björndalen neztrácí na lesku

Lídr celkového pořadí není nikterak překvapivý. Francouz Martin Fourcade nemá zejména co do běhu konkurenci. Své soupeře poráží o desítky sekund, ve stíhačce sice byl o něco pomalejší, ale první místo si zkušeně pohlídal. Ve vytrvalostním závodu se musel kvůli nepovedené střelbě sklonit před legendou Olem Einarem Björndalenem, který zdaleka nechce říkat poslední slova.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články