Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Biatlon na Vysočině podruhé. Moravec dá kariéře sbohem, šanci dostanou junioři

Novoměstská zastávka biatlonového Světového poháru pokračuje. Minulý týden se měly v ideálním scénáři původně zkoušet tratě v předolympijském Pekingu, nakonec kvůli pandemii zaskočila Vysočina Arena. Ta nyní zůstává a program se zčásti opakuje: sprinty, stíhací závody a smíšené štafety. Ale opakuje se také loučení. Loni dával biatlonu sbohem Michal Šlesingr, nyní to bude Ondřej Moravec. Přímý přenos sledujte od 17:10 mimořádně na ČT2 a webu ctsport.cz.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Moravec je s devíti medailemi z olympiád a mistrovství světa neúspěšnější domácí biatlonista. S kariérou se loučí po své devatenácté sezoně v SP a na Vysočině. Do švédského Östersundu o týden později na závěr ročníku už vyrazit nechce, nevidí v tom smysl.

Loni ukončil v domácím prostředí kariéru Šlesingr a ani Moravcovi za jeho úspěchy bohužel nezatleskají z tribun diváci.

"Je mi to líto. On i já bychom si to zasloužili. Lidi tady vždycky byli neuvěřitelní, ale nic s tím neudělám," řekl Moravec.

Před sebou může mít Moravec ještě tři závody. Sprint, z něhož postoupí šedesátka do stíhačky, ho čeká určitě.

Vedle něj se představí Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký a na úkor dvojice Adam Václavík a Milan Žemlička dostanou nově šanci medailisté z nedávného juniorského mistrovství světa Mikuláš Karlík a Vítězslav Hornig, který začátkem roku prodělal covid-19.

Jednadvacetiletý Karlík se stal tento týden v rakouském Obertilliachu juniorským vicemistrem světa ve sprintu. V roli finišmana pak dovezl k bronzu českou štafetu, v které jel na druhém úseku stejně starý Hornig.

"Od začátku sezony bylo v plánu, že juniory zapojíme, protože je to družstvo, s nímž pracujeme dlouhodoběji a jsou tam naše budoucí naděje," řekl trenér mužů Ondřej Rybář.

"Junioři mistrovství světa zvládli. Samozřejmě je to světlá hvězda, která nám dává naději do budoucna, že ty lidi máme," doplnil.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih stíhacího závodu biatlonistů na MSJ v Obertilliachu

Rybáře těší, že do reprezentace dorůstá nová generace jako před lety Moravec, Šlesingr a Jaroslav Soukup, z kterých se stali medailisté z olympijských her i světových šampionátů.

"Je tam silnější ročník. Není třeba si je hýčkat, ale tvrdě pracovat, a to ti kluci dělají. Potřebují čas, aby se v seniorské kategorii neřeknu rozkoukali, ale naučili a měli prostor dotrénovat, co jim k dospělým chybí. To se přeskočit nedá," řekl Rybář.

"Světový pohár je hezká odměna. Jsem rád, že jsem tady. Přijel jsem tu na tu trať umřít," řekl Hornig svazovému webu.

Karlík jej doplnil: "Přijeli jsme makat, to je jasné. Jsme tu doma, a proto se na závody moc těším. Rozhodně jsem si to nepřijel jen užít."

Oba už v minulosti elitní seriál okusili.

Češi v akci:

Jakub Štvrtecký (1), Ondřej Moravec (43), Michal Krčmář (57), Mikuláš Karlík (76), Vítězslav Hornig (99).

V neděli se jede smíšená štafeta a na závěr mix dvojic a ještě není jasné, do které skupiny bude Moravec nasazen.

"Zatím nejsme domluvení na ničem. Nelpím na tom, že bych musel jet smíšenou štafetu, protože se nám v ní historicky dařilo," pronesl šestatřicetiletý Moravec.

Minulý týden bylo nejlepším českým výsledkem dvanácté místo Davidové ve sprintu a čtrnácté Krčmáře po velkém posunu o pětadvacet míst ve stíhačce.

Mikuláš Karlík
zdroj: imago sportfotodienst autor: EIBNER/Benjamin Soelzer

"Jsme doma a chceme v Novém Městě uspět. Sice tu nejsou plné tribuny, ale pro nás je to pořád domácí prostředí a o to hůř vnímáme každý neúspěch. Doufám, že si tu reputaci tady ještě napravíme," řekl trenér mužů Ondřej Rybář.

Bodovou nadvládou disciplíny se mohou pyšnit hned čtyři norští reprezentanti. Minulý týden se však z vítězství ve sprintu na 10 kilometrů radoval Francouz Simon Desthieux.

Po pátečním sprintu biatlonistek budou následovat sobotní stíhací závody a program v Novém Městě na Moravě uzavřou v neděli smíšené štafety. Zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz, biatlonnmnm.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články