Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Biatlon na úrovni. Johannes Bö deklasoval zbytek pole, české šance držel Šlesingr

Johannes Bö čněl ve stíhacím závodě o hlavu nad ostatními biatlonisty a v Anterselvě suverénně zvítězil. Druhý Martin Fourcade dorazil do cíle s mankem celé minuty. Z českých biatlonistů se nejlépe vedlo Michalu Šlesingrovi, který se posunul díky výborné střelbě na konečné 24. místo. Naopak Ondřej Moravec často chyboval a propadl se do páté desítky.

Johannes Bö
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Biatlon v podání Johannese Bö vypadá vlastně jako zcela jednoduchá věc. Nejlepší výkony na trati, bezchybná střelba – jako kdyby vlastně o nic nešlo. Svou současnou formu norský biatlonista ve stíhacím závodu znovu potvrdil. V Anterselvě daleko za sebou nechal Martina Fourcada i zbytek startovního pole. Jeho triumf nemohl být jasnější. 

Z českých závodníků se dařilo Michalu Šlesingrovi, který chyboval na střelnici pouze jednou a posunul se až na konečnou 24. příčku. Naopak Ondřej Moravec nedokázal navázat na nadějné představení ze sprintu. Na prvních dvou položkách čtyřikrát chyboval a nakonec dojel na 43. místě. Lépe na tom byl čtyřiatřicátý Adam Václavík. 

"Ohromná radost. Na tenhle závod jsem čekal jak letošní, tak i minulé sezony. Dal jsem nejlepší střelbu od té doby, co jsem v chlapech. Po tom letošním trápení se mi ani nechce věřit, jak jsem to odstřílel. Mám radost hlavně ze stojek, se kterými jsem se hodně pral," pronesl spokojeně Václavík.

"Michal (Šlesingr) útočil ze zadních pozic, zajel hezky. Adam (Václavík) byl v podobné pozici – skončil na bodech, což je pro něj parádní. Předvedl, že je na dobré cestě a snad ještě půjde nahoru. Ondra (Moravec) nebyl v pohodě, propadal se. Dvě zastávky v leže ho připravily o lepší výsledek. To, jak se cítí, s ním ještě rozebereme," hodnotil trenér Michael Málek.

Jak závod probíhal?

Moravec vyjel na trať jako desátý, kontakt se špičkou ale ztratil hned na úvodní položce. Pokazil své první dvě rány a rázem se propadl až na chvost čtvrté desítky. Společnost mu v tu chvíli dělal Michal Šlesingr, který naopak střílel čistě a posouval se vpřed. Jenže zatímco Moravcova mizérie pokračovala i na další položce (+2), Šlesingr byl dál bezchybný.

V té chvíli už bylo jasné, že na žádný velký výsledek čeští biatlonisté ve stíhačce nedosáhnou. Největší šance měl Šlesingr, který z dvaceti střel chyboval pouze jednou a nakonec dojel 24. V druhé polovině závodu se zlepšil Moravec, velkou ztrátu z úvodu ale dohnat nemohl. Jednu chybu udělal Adam Václavík, který se nenápadnou jízdou vyšvihl na 34. příčku.

Souboj Johannes Bö-Martin Fourcade pokračoval i ve stíhacím závodě. Norský biatlonista vystartoval s náskokem dvanácti vteřin, po první střelbě už ovšem byl jeho odstup od rivala trojnásobný – Bö na rozdíl od Fourcada totiž střílel čistě. Přidával i na trati a ve třech čtvrtinách závodu se mohl pyšnit už suverénním náskokem celé minuty.

Na poslední střelbě Bö svůj výkon podtrhl čtvrtou čistou položkou a o vítězi bylo už definitivně jasno. Fourcade také nechyboval – v celém závodě se mýlil jen jednou –, přesto se soupeři nedostal ani na dohled. V cíli francouzská legenda ztrácela na svého hlavního soka propastnou minutu. Na třetím místě dojel Anton Šipulin, který na Fourcada ztratil 18 vteřin.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie) - stíhací závody:

Muži (12,5 km): 1. J. Bö (Nor.) 31:14,4 (0 tr. okruhů), 2. M. Fourcade (Fr.) -1:00,5 (1), 3. Šipulin (Rus.) -1:18,4 (1), 4. Peiffer (Něm.) -1:47,5 (1), 5. Svendsen (Nor.) -1:57,1 (0), 6. Jacquelin (Fr.) -2:00,8 (2), 7. Eder (Rak.) -2:03,8 (1), 8. Desthieux (Fr.) -2:22,9 (2), 9. Birkeland (Nor.) -2:25,7 (3), 10. Eberhard (Rak.) -2:26,7 (3), ...24. Šlesingr -3:14,6 (1), 34. Václavík -3:54,1 (1), 43. Moravec -4:17,8 (4).

Průběžné pořadí SP (po 14 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 774, 2. J. Bö 742, 3. Fak (Slovin.) 438, 4. Šipulin 428, 5. Peiffer 421, 6. T. Bö (Nor.) 380, ...23. Moravec 190, 24. Krčmář 190, 35. Šlesingr 108, 75. Soukup 16, 79. Krupčík 9, 85. Václavík 7.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články