Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Biatlon na startovní čáře. Příprava proběhla bez problémů, hledím do sezony s optimismem, říká Hamza

Nový olympijský cyklus a s ním příval novinek. U biatlonistů se měnili trenéři, servismani i závodní tým. Hlavní naděje zůstává. Je jí stále poslední vítězka malého křišťálového glóbu z vytrvalostních závodů a desátá žena hodnocení Světového poháru Markéta Davidová. Co vše obměna přinese, poznají reprezentanti už záhy v Kontiolahti. Přímé přenosy nabídne ČT sport i ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Český biatlon se chystá na start sezony

Po olympijských hrách v Pekingu převzal omlazený mužský tým trenér Michael Málek, novým šéfem servismanů je Nor Ole Björn Tretterud a za broušení lyží je zodpovědný Rakušan Benjamin Eder.

"Jsme na začátku nového čtyřletého cyklu. Po olympijských hrách nastala spousta změn. Věřím, že budou pozitivní. Dokončili jsme generační výměnu v mužském týmu a máme excelentní ženský výběr v čele s Markétou," řekl šéf svazu Jiří Hamza.

"Máme před sebou velké výzvy. Vedle každoročního Světového poháru v Novém Městě na Moravě nás zde čeká mistrovství světa v roce 2024," doplnil Hamza.

Muži vstoupí ve Finsku do sezony vytrvalostním závodem příští týden v úterý, ženy o den později. V nominaci pro úvodní podnik jsou Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Tomáš Mikyska, Mikuláš Karlík a Jonáš Mareček. V týmu žen figurují vedle Davidové Jessica Jislová, Lucie Charvátová, Eliška Václavíková, Tereza Voborníková. V IBU Cupu zahájí sezónu Tereza Vinklárková, Kristýna Otcovská, Vítězslav Hornig a Adam Václavík.

"Každý ze závodníků má ale otevřené dveře, a když předvede výkon, kterého si může trenér všimnout, může se dostat do Světového poháru," řekl sportovní ředitel Rybář.

Málek stojí před velkou výzvou

Zatímco u žen zůstal hlavním koučem Nor Egil Gjelland, u mužů vystřídal Rybáře bývalý trenér juniorů Málek. Šestačtyřicetiletý kouč se vrací do A-týmu po čtyřech letech a má navázat na předchozí práci s juniory. V roli střeleckého trenéra mu bude pomáhat olympijský vítěz ve sportovní střelbě Matthew Emmons.

"Prolínali jsme se několik let a všichni se dlouho známe. Je to ale něco jiného. Kluci mají trochu jiný drive. Před pár lety jsem byl u ostřílených medailistů z vrcholných akcí, teď jsou tam mladí kluci, kteří se na ty pozice chtějí dostat. Doufám, že se do budoucna prosadí," řekl Málek.

Na startu sezony nebudou závodníci z Ruska a Běloruska, které Mezinárodní biatlonová unie (IBU) vyloučila kvůli válce na Ukrajině.

"Sezona tím bude malinko ovlivněná, ale jsem rád, že se k tomu biatlon postavil nejtvrději ze všech. Dokonce jsme federace vyloučili a zpětný návrat je možný až po ukončení války. Jsem rád, že jsme si udrželi zásadový postoj a jiná cesta není. Na závodišti asi bude konkurence chybět, ale dokud se nevyřeší jiné věci, musí jít sport stranou," řekl Hamza, jenž je viceprezidentem IBU.

Generační výměna už by měla přinést ovoce

Vedle domácího Světového poháru v Novém Městě na Moravě od 2. do 5. března bude pro české reprezentanty vrcholem mistrovství světa v Oberhofu (8. do 19. února).

"Příprava proběhla relativně bez zdravotních problémů, což je základ. Změny se promítnou až v dalších měsících a uvidíme, zda jsme na správné cestě. Věřím, že nové realizační týmy vše zvládly, a hledím do sezony s optimismem. Nemůžeme pět let za sebou říkat, že procházíme generační obměnou. Jdeme do cyklu, kdy čekáme, že výsledky půjdou nahoru, a věřím, že to tak bude," dodal Hamza.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články