Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Biatlon je zpátky. Kdo se chytí v "nevlídném" Oberhofu?

Sprinty, stíhačky, štafety. Čtyři dny, šest závodů. O biatlonovou zábavu postaráno. Místo tradiční. První závody v novém roce hostí Oberhof. Bez Laury Dahlmeierové, ovšem s kvartety českých žen i českých mužů. Přímé přenosy jako obvykle na ČT sport a webu ctsport.cz. Startujeme už ve 14:00.

Biatlonisté v houstnoucí oberhofské mlze
zdroj: ČTK/DPA autor: Martin Schutt

Oberhof je znám pro své nevlídné počasí. Lezavo, mlhavo, deštivo, větrno. Tentokráte ovšem minimálně na čtvrteční a páteční sprinty má být v Durynském lese bílo a mrazivo. A pochopitelně vichr z hor. Zima se vším všudy.

Náročné podmínky tradičně svědčily Martinu Fourcadovi, který zde dokázal od sezony 2013/2014 vždy vyhrát alespoň jeden ze závodů. Francouz by se potřeboval po výrazných výkyvech v tomto ročníku konečně chytit.

Jenže Johannes Bö byl v úvodním "trimestru" naprosto suverénní. Pravdou ovšem je, že v Oberhofu se Böovi až tak nedaří, teprve loni se tu dostal na pódium. Tedy na rozdíl od svého bratra Tarjeie, který už ví, jak chutná zdejší vítězství.

Je nám líto, video expirovalo.
Českým biatlonistům přívaly sněhu v Oberhofu nevadí

Po velkém úspěchu jistě prahnou před domácím publikem Němci a obzvláště jejich reprezentační kolegyně. Bez Laury Dahlmeierové, která sice byla v Novém městě druhá, ale po vleklých zdravotních lapáliích raději dává přednost tréninku, to budou mít ovšem Němky hodně těžké.

Dorothea Wiererová před sezonou vyhlásila, že ještě větším cílem než úspěch na březnovém mistrovství světa je pro ni v tomto roce velký křišťálový glóbus. A našlápnuto k jeho zisku má opravdu skvěle. Navíc v Oberhofu se jí tradičně daří. Loni tu byla v úvodním sprintu druhá. Její zatím největší pronásledovatelka Paulína Fialková podává špičkové vyrovnané výkony, ale co Oberhof? Zatím tu nic velkého nepředvedla.

Slovenky letos letí. V Novém Městě slavily v "masáku" vítězný double. Ale přece jen, od Anastasie Kuzminové se letos čekalo možná trochu víc. Slovenka s ruskými kořeny tu loni závody ovládla zcela bezkonkurenčně. Dá se očekávat, že by i letos mohla ukázat výraznější progres.

Biatlonový stadion v Oberhofu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Český oktet

Česká sestava je poněkud oslabena. Především vinou zdravotních neduhů. Jessica Jislová onemocněla už před Novým Městem na Moravě a trenéři se ji rozhodli ještě pošetřit, aby byla stoprocentně připravena na klání v Ruhpoldingu příští týden.

Michal Šlesingr se hodně snažil, aby mohl startovat před domácím publikem. Nevyšlo to. Zastavil ho poraněný obratel. V novém roce sice už začal s tréninkem, ale bolest ho i nadále provází. Se starty bude letos proto nejspíš šetřit.

"Po posledních zkušenostech už se k ničemu neupínám. S trenérem Zdeňkem Vítkem budeme moji situaci řešit vždy operativně. Základ představuje zdraví, což je pro mě poslední dobou těžko uchopitelná veličina," posteskl si.

Ondřej Moravec bere antibiotika, ale s kašlem se závodit dá. Uzdraven je už Tomáš Krupčík, který se po odmlce zkusí poprat o stíhačku. Adam Václavík je sice fit, ale vinou méně výrazných výkonů si v prvních třech zastávkách Světového poháru moc nezazávodil, a tak byl převelen do IBU Cupu.

Dobré vzpomínky na Oberhof má Veronika Vítková. Co dobré? Výborné. Vlastně ty nejlepší! Před čtyřmi lety tu vyhrála. Brala tu také dvě druhá a jedno třetí místo. Jenže začátek této sezony byl hodně nevýrazný. Kde už by se mělo začít blýskat na lepší časy než právě v srdci Durynského lesa?

Nominace České republiky na SP v Oberhofu

Muži: Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články