Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Biatlon je zpátky a sprint Davidové svědčí. Ale pokaždý bylo v Oberhofu hnusně, směje se

Biatlonový seriál Světového poháru se po vánoční přestávce opět dává do pohybu. Na programu jsou v tomto a příštím týdnu dvě německé zastávky, z nichž ta bližší – v Oberhofu – přivítala závodníky tradiční mlhou, deštěm a větrem. A lepší počasí je zatím v nedohlednu. Přímý přenos sprintu žen sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 14:00.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK/AP autor: Anders Wiklund

České biatlonistky jsou v Oberhofu od pondělí, jejich kolegové za nimi dorazili o den později, protože je sprint čeká až v pátek.

Původně se do Německa vydalo kvarteto Markéta Davidová (odstartuje jako první Češka z 12. místa), Lucie Charvátová (s číslem 33), Eva Kristejn Puskarčíková (45) a Jessica Jislová (56.). Trenéři ale nakonec povolali ještě Terezu Voborníkovou (87).

Dvojnásobná dorostenecká vicemistryně světa, která zatím sbírala zkušenosti nanejvýš v o stupeň nižším IBU Cupu, ještě nikdy ve Světovém poháru nestartovala. Oberhof tak bude její velkou premiérou.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatonisty vítá Oberhof mlhou, deštěm i větrem

To pro Markétu Davidovou už je prostředí v Durynském lese dobře známé. "Minulý rok jsem jela sprint a štafetu, jsem tady potřetí. Ale pokaždý tu bylo hnusně," řekl usměvavá Davidová.

"Oberhof nemám moc ráda," přiznala třiadvacetiletá závodnice, která zde v sezoně 2017/18 jela štafetu. Nejvýše postavená česká biatlonistka ve Světovém poháru zatím figuruje na devátém místě.

První německá zastávka je proslulá rozmary počasí, závodníky prověří prudká stoupání, která střídají ostré zatáčky ve sjezdech. Těžká trať nicméně doznala zásadních změn, pro sprint žen například odpadla nebezpečná pravotočivá zatáčka, která generovala spoustu pádů.

Během prvního tréninku se jezdilo ve větru a dešti, teploty se pohybovaly okolo nuly, na trati navíc úřadovala mlha. A minimálně na oba sprinty má být podobně, ne-li hůře. Co je jisté: pršet má velmi silně. Což kvalitě sněhu moc nepřidá.

Eva Kristejn Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Davidová by i přesto ráda přidala ke dvěma třetím místům z této sezony další výrazný úspěch. Oba fleky navíc urvala právě ve sprintu, který je ve čtvrtek na programu. Nejdříve hned na úvod brala bronz ve švédském Östersundu, stejný kov pak vybojovala také na francouzské trati v Le Grand Bornand.

Žlutý dres bude hájit Dorothea Wiererová, která ovládla oba úvodní sprinty v Östersundu i rakouském Hochfilzenu. Ve Francii ale Italka překvapivě skončila až dvaadvacátá. Její týmová kolegyně Lisa Vitozziová v Oberhofu loni triumfovala. Nejlepší z Češek byla tehdy dvanáctá Eva Kristejn Puskarčíková.

Kdo naopak startovat nebude, je Veronika Vítková. Kvůli zdravotním problémům a vyčerpání předčasně odjela z Östersundu na začátku prosince a od té doby se zatím ve Světovém poháru neobjevila.

Na Oberhof má přitom pěkné vzpomínky, protože v sezoně 2014/15 ve sprintu ukořistila zlato. Nyní se ovšem připravuje individuálně a její návrat je v nedohlednu. Původní plán přitom zněl tak, že se vrátí právě zkraje druhého trimestru.

Sport
zdroj: ČT4

Čas běží a už za měsíc začíná mistrovství světa. "Uvidíme po nějakém rychlém tréninku nebo nějakém závodě u nás, jak se to vyvine, a potom se uvidí," řekl opatrně k návratu jednatřicetileté Vítkové Jiří Holubec, pravá ruka norského trenéra Egila Gjellanda.

Blýsknout se před publikem budou chtít i domácí závodnice v čele s excelentní běžkyní Denise Herrmannovou, kterým však už nepomůže Laura Dahlmeierová. Německá hvězda posledních let, která vyhrála, co mohla, definitivně ukončila vánoční exhibicí na stadionu Schalke v šestadvaceti letech kariéru.

V pátek si sprintový závod střihnou biatlonisté. Den nato následuje štafeta, ve které loni Češky ve složení Charvátová, Vítková, Davidová a Puskarčíková senzačně vydřely třetí místo. Na trať se v sobotu postaví i mužské kvarteto. Zastávku v rozsáhlé DKB-Ski-Areně, jedné z největších v seriálu Světového poháru, uzavřou závody s hromadným startem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články