Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Bezkonkurenční české biatlonistky slaví druhý štafetový triumf v řadě

Ruhpolding (Německo) – České biatlonistky vládnou štafetám, po triumfu v Oberhofu zvládly bravurně i závod v Ruhpoldingu za trvalého sněžení. České kvarteto ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková vyhrálo způsobem start-cíl. Na druhou štafetu Bělorusek najely Češky více než minutu a deset sekund. Třetí skončily domácí Němky.

Veronika Vítková slaví s dalšími členkami štafety triumf v Ruhpoldingu
zdroj: ČTK/AP

"Holky pokračují ve výsledcích z říše snů. Dneska si to opravdu zasloužily," zhodnotil šéftrenér české reprezentace Ondřej Rybář. Pochválil je za skvělou střelbu i výborný běh.

Puskarčíková načala závod nejlépe, jak se dalo. Nemusela jako jediná ze startovního pole ani jednou dobíjet a Soukalové předávala suverénně na prvním místě. "Je to moc hezký pocit. První kolo jsem byla docela zmrzlá, protože během nástřelu pršelo a všechny jsme vymrzly, takže jsem na ležce necítila spoušť, ale naštěstí všechno spadlo," řekla Puskarčíková Radiožurnálu. První úsek naopak nezvládly Francouzky nebo Italky, které se krčily na osmnáctém, respektive devatenáctém místě. I domácí štafeta musela hned na prvním úseku na trestné kolo.

Soukalová od úvodu získávala v běhu na většinu svých pronásledovatelek. Při střelbě vleže si dala jako obvykle záležet, jednou minula, ale díky běhu o svůj náskok nepřicházela. Vestoje dobíjela dvakrát, ale druhé Němky rovněž, a tak Soukalová vyslala Landovou do úseku s komfortním náskokem více než jedné minuty.

I třetí z českých reprezentantek se pustila na trať s vervou a na své soupeřky v běhu získávala několik sekund. Hodně však ztratila v ležce, kde využila všechny tří náhradní náboje. O polovinu snížila její náskok druhá Němka Hinzová. "Bylo vidět, že na stojce byla trochu křečovitá. Nervozita musela být veliká," okomentoval Rybář.

Česká finišmanka Vítková měla na počátku půlminutový náskok, i když musela na první i druhé střelbě opravovat, díky vynikajícímu běhu rozdíl před pronásledovatelkami ještě bohatě navýšila. Mohla si tak dopřát i průjezd cílovou rovinkou s českou vlajkou. "Ukázala, že je finišmankou, a mohla si to vychutnat s vlajkou," dodal Rybář.

Výsledky štafet žen v Ruhpoldingu

1. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) 1:23:57,7 (0 trestných okruhů + 9 dobíjení), 2. Bělorusko (Skardinová, Krjuková, Pisarevová, Domračevová) -1:13,3 (0+6), 3. Německo (Preussová, Hildebrandová, Hinzová, Dahlmeierová) -1:39,3 (1+6), 4. Norsko -2:39,2 (0+13), 5. Ukrajina -2:49,7 (0+7), 6. Francie -3:55,3 (0+17).

Průběžné pořadí SP (po 3 ze 6 závodů): 1. ČR 168 b., 2. Bělorusko 156, 3. Německo 139.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články