Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bezkonkurenční Bö předvedl téměř dokonalý závod a slaví další triumf, Krčmář byl jak na houpačce

Po vítězném sprintu měl slušný 31sekundový náskok, který ještě zvýšil a s přehledem ovládl stíhací závod Světového poháru biatlonistů. Norský fenomén Johannes Thingnes Bö zaváhal na střelnici v Anterselvě jen dvakrát a přidal jedenácté prvenství ze 14 podniků jednotlivců v sezoně. Michal Krčmář doplatil na sudé zastávky na střelnici a po třech chybách obsadil až 17. místo.

Vzhledem k běžeckým kvalitám norského biatlonisty bylo dopředu jasné, že Bö bude muset četněji chybovat na střelnici. Z prvních dvou zastávek na stadionu však vyšel stoprocentně a ani dvě nepřesnosti (vždy po jedné ráně) ze stojky ho nemohly od udržení skvělé sezonní bilance v závěru zastavit.

Stříbro bral se ztrátou 40 sekund jeho krajan Sturla H. Laegreid, jenž naopak předvedl střelecky čistý závod, bronzový byl Švéd Martin Ponsiluoma o dalších 22 sekund zpět. Oba si tak prohodili pořadí ve srovnání se sprintem. Norové měli v první šestce díky Johanessovi Dalemu a Vetlemu S. Christiansenovi čtyři reprezentanty.

"Nejsem si vědom těch chyb, prostě mi ty rány vypadly. Nemám k tomu speciální důvod. Vyjížděl bych devátý, desátý (do závěrečného kola). O to mě to mrzí víc, že to bylo o desítku. Není to nic hrozného nebo propadák, ale není to nic, za co bych se mlátil do hrudi," uvedl k výkonu Krčmář.

Jak závod probíhal

Bö si dobrým během postupně ještě vylepšoval pozici na čele hned od začátku a po první střelecké položce, kterou stihl bleskově za 25 sekund, měl už téměř minutový náskok. Krčmář se díky čistému představení posunul z 18. na 14. příčku a mohl pomýšlet na lepší umístění.

Jenže zatímco na čele se nic neměnilo a Laegreid s Ponsiluomou dál marně doháněli vedoucího Nora, druhá položka vleže Krčmářovi nevyšla a posledním výstřelem si zase pohoršil a klesl na 16. místo.

Bö navyšoval po sekundách náskok dál a jel si vlastní závod, ve kterém ho nezabrzdila ani úvodní stojka, když jednou zaváhal. Oba pronásledovatelé byli bezchybní, ale ztrátu stáhli jen o osm sekund. Krčmář si pak nulou zase polepšil na 14. pozici, jeho kolega Adam Václavík naproti tomu selhal a zaznamenal tři minuté terče.

Laegreid v závěru dokončil čistou střelbu a udržel před Ponsiluomou druhé místo za vítězným krajanem. Krčmář však nakonec nezvládl poslední položku, přidal dvě chyby a elitní desítka byla daleko. Václavík skončil šestačtyřicátý.

"Těžko se mi to hodnotí. Krom první stojky měla střelba koule. Byl jsem agresivnější, jak jsem chtěl. Byly tam ranky navíc. Kdyby místo trojky byla jednička, tak si myslím, že bych mohl být kolem bodů. V globálu samozřejmě šest chyb je hrozně moc, ale měl jsem z toho pocit, že už nejsem daleko. Ale jsou tam ještě věci, které musím odstranit," dodal Václavík.

SP v biatlonu v Anterselvě - stíhací závod:

Muži (12,5 km): 1. J. T. Bö 31:24,4 (2 trest. okruhy), 2. Laegreid (oba Nor.) -40,2 (0), 3. Ponsiluoma (Švéd.) -1:02,1 (2), 4. Rees (Něm.) -1:34,3 (1), 5. Dale -2:00,8 (1), 6. Christiansen (oba Nor.) -2:17,8 (4), ...17. Krčmář -3:10,7 (3), 46. Václavík (oba ČR) -5:31,2 (6).

Průběžné pořadí SP (po 14 z 21 závodů): 1. J. T. Bö 1139, 2. Laegreid 920, 3. Christiansen 588, 4. Fillon Maillet (Fr.) 483, 5. Ponsiluoma 467, 6. Dale 460, ...15. Krčmář 362, 42. Štvrtecký 59, 51. Mikyska 41, 75. Mareček (všichni ČR) 8.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články