Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Bezchybný Moravec dojel čtvrtý, Krčmář se blýskl nejlepším výsledkem kariéry

Ruhpolding - Ondřej Moravec zastřílel bez jediné chyby a ve vytrvalostním závodě Světového poháru skončil na 4. místě s časem 51:30. Nejlepší výsledek kariéry zajel na trati dlouhé 20 km Michal Krčmář, v Ruhpoldingu byl desátý. Vyhrál Martin Fourcade, na druhém místě Simon Eder, bronz bere Anton Šipulin.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/AP

Nejrychlejší byl Francouz Martin Fourcade a zvýšil náskok v čele průběžného hodnocení seriálu. Druhý skončil Simon Eder z Rakouska, třetí místo obsadil Rus Andrej Šipulin.

Moravec navázal na stříbro v nedělním závodu s hromadným startem ve stejném středisku. K vítězství mu chybělo 37 vteřin, na stupně vítězů 8,1 sekundy. Byl jedním ze dvou závodníků, kteří vyčistili všech 20 terčů, což se Moravcovi podařilo už ve druhém závodu za sebou. Všichni jeho přemožitelé měli jednu trestnou minutu.

Michalu Šlesingrovi se nedařilo při střelbě a po třech chybách byl třiatřicátý. Dobrý závod odjel mladík Adam Václavík, který byl z českých reprezentantů na trati nejrychlejší, tři chyby na poslední střelnici ho však odsunuly na 41. pozici, první nebodovanou.

Přehled biatlonistů s nejvyšším počtem vítězných závodů Světového poháru:

95 - Ole Einar Björndalen (Norsko)
44 - Raphaël Poirée a Martin Fourcade (oba Francie)
37 - Emil Hegle Svendsen (Norsko)
33 - Sven Fischer (Německo)
16 - Frank Ullrich (NDR)
15 - Frode Andresen (Norsko) a Vladimir Dračev (SSSR/Rusko/Bělorusko)
12 - Eirik Kvalfoss (Norsko)
11 - Frank Luck (NDR/Německo) a Michael Greis (Německo)

Moravec začal pomaleji, na první střelbě měl ztrátu 50 sekund na čelo, ale postupně zrychloval: po druhé čisté střelbě už byl osmý a po třetí nule se probojoval na druhou pozici. Při poslední střelbě vestoje sice dlouho zaujímal polohu, ale potom trefoval terče velmi rychle a spěchal do cíle. Na nepopulární čtvrtou pozici ho ale odsunul Eder, i když v poslední položce chybil, čímž přišel o vítězství.

Síly byly, místo k předjíždění ale ne

Moravec prý měl na konci ještě síly, aby zabojoval o bronz, ale v hlubokém sněhu se špatně předjíždělo. "Na trati byla vyjetá jedna stopa, a když chtěl člověk někoho předjet, tak ho to strašně zpomalilo. Prašan, co byl po stranách, nejel. Tam jsem to nenechal, dokonce jsem tam při jednom předjíždění spadl," řekl v rozhovoru pro iDNES.

"Kdybych jel totálně tuhý, tak by mi to bylo jedno. Ale vzhledem k tomu, že v tom posledním kole jsem měl ještě relativně dost sil, tak mě to mrzelo," doplnil. "Počasí bohužel ale zatím poručit neumíme," prohlásil.

Pochválil se ale za střelbu z posledních dvou závodů. "Myslím si, že to byl hodně dobrý počin. Poslední dvě položky na stojáku jsem si hlídal, trochu foukalo, takže jsem tam chvíli čekal. Jinak jsem cítil, že mi to sedí, takže jsem to odstřílel poměrně v rytmu. Se střelbou jsem maximálně spokojený. Takhle jsem se cítil naposledy na olympiádě v Soči, takže si myslím, že to je na dobré cestě, funguje to," dodal.

"Trochu jsme se báli počasí, protože včera tady bylo příšerně a dneska až do startu závodu chumelilo, ale pak se to zlepšilo," řekl trenér Ondřej Rybář, který pochválil Moravce za střelbu. "Byla skvělá, škoda, že to je čtvrté místo, ale s Krčmářem jsou dva v desítce, toho si ceníme," hodnotil.

Zaujal ho i Václavík. "Jeho běžecký výkon byl excelentní, jen nezvládl poslední položku hlavně psychicky. To jsou zkušenosti, které mu chybí, jel v desítce a hlava chtěla moc," upozornil Rybář. "Já se kritiky nebojím, ale u něj to dnes není na místě," uvedl.

Závod SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):

Muži - vytrvalostní závod (20 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 50:53,9 (1 tr. minuta), 2. Eder (Rak.) -17,5 (1), 3. Šipulin (Rus.) -28,9 (1), 4. Moravec (ČR) -37,0 (0), 5. Cvetkov -58,0 (0), 6. Garaničev (oba Rus.) -1:07,0 (1), 7. Stenersen (Švéd.) -1:41,9 (1), 8. Doll (Něm.) -1:54:0 (2), 9. Bjöntegaard (Nor.) -2:04,5 (2), 10. Krčmář -2:19,0 (1), ...33. Šlesingr -3:56,1 (3), 41. Václavík -4:13,8 (4), 53. T. Krupčík -4:47,7 (3), 93. Soukup (všichni ČR) -9:28,9 (7).

Průběžné pořadí SP: 1. M. Fourcade 601 b., 2. T. Bö 438, 3. Svendsen (oba Nor.) 434, 4. Fillon-Maillet (Fr.) 376, 5. Šipulin 371, 6. Björndalen (Nor.) 366, ...13. Moravec 267, 27. Šlesingr 157, 33. Krčmář 135, 52. Soukup 37, 82. T. Krupčík 3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články