Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bezchybná Soukalová ovládla sprint v Pokljuce

Pokljuka – Gabriela Soukalová s velkým přehledem vyhrála sprint biatlonistek ve slovinské Pokljuce. K bezchybné střelbě přidala i velmi rychlý běh a druhou Dorotheu Wiererovou z Itálie porazila o více než 18 sekund. Třetí skončila Ukrajinka Valentina Semerenková. Rychle běžela i Veronika Vítková, jenže dvě chyby na posledních dvou terčích ji srazily až na patnácté místo.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/AP

V Pokljuce vyhrála Soukalová sprint už podruhé v kariéře. Poprvé to dokázala předloni a tehdy to bylo její premiérové vítězství v SP. Dosud naposledy zvítězila letos v lednu v Ruhpoldingu. Celkově slaví triumf ve světovém poháru už poosmé v kariéře.

Po pomalejším rozjezdu sezony zajela Soukalová ideální závod. Vleže neminula a usadila se na pátém místě. Po první střelbě vedla další z českých reprezentantek Vítková, která ovšem udělala dvě chyby vstoje a vypadla ze špičky.

Soukalová ve druhé půlce závodu udržela tempo a především zvládla čistě stojku. Rány raději trochu podržela, ale střílela přesně, čímž položila základ vítězství. Na trati v posledním okruhu neztratila a v cíli mávala radostně do kamer.

"Po druhé střelbě jsem věřila, že bych mohla být do patnáctky, ale rozhodně ne, že bych vyhrála. To ani náhodou," uvedla Soukalová. Pokljuku má ráda, neboť tam vyhrála už podruhé a dost často tam trénuje. "Je to moje oblíbené místo, trávíme tady hodně času v zimě i v létě. Skoro jako můj druhý domov. Ta nadmořská výška mi zjevně sedí. Že jsem tady vyhrála podruhé, to je pecka," radovala se.

Bronzová štafeta jako odrazový můstek

Bronz se štafetou žen v Hochfilzenu z minulého týdne jí prý pomohl k tomu, aby se psychicky srovnala. "Tam jsem začala věřit, že bych se mohla zase vrátit do dobré formy. Tam jsem se přestala bát, že budu špatně střílet, že nepoběžím dost rychle. Začala jsem si závody užívat a je to čím dál lepší a lepší," prohlásila.

Gabriela Soukalová ve sprintu v Pokljuce
zdroj: ČTK/AP

Kouč biatlonistek Zdeněk Vítek byl nadšený. "Gabi už konečně předvedla, na co má. Škoda Verči, najednou se toho asi trochu lekla, ale můžeme být spokojeni," řekl. "Myslím, že se Gábina uklidní. Trefila dvě nuly a z prvního místa musíme mít radost," uvedl. "Už v předchozích závodech naznačovala, že postupně ztrácí nervozitu a opět se koncentruje. Podle mě je dnešním výsledkem zpátky mezi elitou," dodal Vítek.

Vítková věděla, o co jede. To ji zradilo

Jeho slova o nezvládnuté psychice Vítková potvrdila. "Najednou jsem si uvědomila, o co jedu a lekla jsem se toho. Chtěla jsem si střelbu pohlídat, což bylo špatně," uvedla na svazovém webu. "Moc mě to mrzí, ale budu dále bojovat o to, abych se udržela v elitní desítce klasifikace světového poháru. Běžecky na to mám a tu střelbu musím prostě příště zvládnout lépe," prohlásila.

Šéftrenér Ondřej Rybář letos poprvé na závodech SP nebyl. "Možná jsem svou nepřítomností Gábině pomohl," žertoval. "Z mého pohledu jí pomohly bezchybné stojky při stíhacím závodě v Hochfilzenu. Tam si dokázala, že střílet umí a zklidnila se. Fyzicky je na tom dobře, natrénováno má," doplnil Soukalové osobní kouč Rybář.

Soukalová bude mít šanci navázat na sprinterskou výhru v sobotním stíhacím závodu, do kterého vyrazí s náskokem 18,4 sekundy před Italkou Dorotheou Wiererovou. Třetí Valentina Semerenková z Ukrajiny už na Soukalovou ztrácí 24,7 vteřiny.

Výsledky sprintu biatlonistek v Pokljuce

1. Soukalová (ČR) 20:17,3 (0 trest. okruhů), 2. Wiererová (It.) -18,4 (1), 3. Valj Semerenková (Ukr.) -24,7 (0), 4. Crawfordová (Kan.) -36,8 (1), 5. Podčufarovová (Rus.) -38,8 (0), 6. Domračevová (Běl.) -38,9 (2), 7. Nowakowská-Ziemniaková (Pol.) -42,0 (1), 8. Gontierová (It.) -42,5 (1), 9. Dahlmeierová (Něm.) -42,8 (1), 10. Oberhoferová (It.) -43,9 (1), ...15. Vítková -54,6 (2), 33. Puskarčíková -1:25,9 (1), 49. Landová -1:56,7 (2), 52. Tomešová (všechny ČR) -2:06,0 (1).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 25 závodů): 1. Mäkäräinenová (Fin.) 308, 2. Domračevová 243, 3. Valj Semerenková 240, 4. Podčufarovová 210, 5. Eckhoffová (Nor.) 200, 6. Oberhoferová 200, ...10. Vítková 183, 15. Soukalová 125, 27. Landová 62, 30. Puskarčíková 56.

Podívejte se na trať v Pokljuce očima reprezentačního trenéra Marka Lejska:

Zdroj: Český biatlon on Vimeo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy