Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bezchybná Jislová se vyhoupla ve stíhačce až na sedmé místo, vyhrála Eckhoffová

Jessica Jislová trefila ve stíhačce v Kontiolahti všech dvacet terčů a z dvacátého místa si polepšila až na sedmé. Zvítězila Norka Tiril Eckhoffová před Italkou Dorotheou Wiererovou a Němkou Denise Herrmannovou. Z Češek bodovala také třiatřicátá Markéta Davidová, která si s pěti chybami oproti sprintu mírně pohoršila.

Jislová vyrazila jako dvacátá a pomalu se prokousávala kupředu. V cíli z toho byl druhý nejlepší výsledek kariéry po úspěchu v Le Grand Bornand. "Věděla jsem, že to bude bolet, sníh je pomalejší. Řekla jsem si, že si to nebudu ztěžovat ještě víc nějakými trestnými koly a povedlo se," řekla v cíli naprosto spokojeným hlasem.

Dobře si rozložila síly, v posledním kole udolalal Němku Franzisku Presussovou, která rovněž jela bezchybný závod a polepšila si oproti sprintu 24 pozic.

Česká reprezentantka bodovala pošestnácté v řadě. "Trošku mě mrzí, že se forma vyhnula olympiádě, ale hlavně, že někdy je. Teď se mi jezdí dobře. Jsem za stabilitu výkonů strašně ráda, v životě se mi to nepovedlo a je to důležitější než jeden ustřelený výsledek," dodala Jislová.

Další Češkám se už tolik střelecky nedařilo. Davidová sice zaznamenala sedmý nejrychlejší běžecký čas, ale minula pět terčů. Stejnou porci trestných kol absolvovala i Charvátová. Puskarčíková byla po deseti omylech dostižena o kolo.

Čtvrtá skončila Röiselandová a před posledním stíhacím závodem vede v průběžném pořadí o 60 bodů před Švédkou Elvirou Öbergovou. Malý glóbus má jistý, protože v sezoně má v této disciplíně výrazně více vítězství.

Co se dělo na trati

Ač se zdálo, že na střelnici panovaly téměř ideální povětrnostní podmínky, z prvních šesti závodnic nechybovala jen Eckhoffová a odvezla si více než dvacetisekundový náskok před dalšími pronásledovatelkami.

Davidová třetí a pátou ranou minula terče, Jislová zastřílela čistě a poskočila na patnáctou příčku. Charvátová se zařadila s nulou nedaleko za ní, naopak Puskarčíková musela po dvou trestných kolech dotahovat.

Eckhoffová byla i na druhé ležce bezchybná a držela si dvacetisekundový časový polštář. Jislová opět nulovala a odjela ze střelnice jako čtrnáctá. Davidová a Charvátová se sešly na trestném kole. Puskarčíková bojovala na chvostu, což podtrhla děsivou pětkou.

Eckhoffová zůstávala zcela neomylná, naopak Herrmannová musela na trestné kolo a na třetí pozici se vyšvihla Chevalierová Bouchettová.

Jislová pálila přesně a figurovala už v elitní desítce. Davidová sice patřila na trati mezi nejrychlejší, ale přidala další omyl, Charvátová minula dvakrát. Puskarčíková po dalších třech chybách byla dostihnuta Eckhoffovou a stažena ze závodu.

Norská biatlonistka na poslední položce dvakrát chybovala a dala naději pronásledovatelkám. Jenže Herrmannová minula poslední ranou a o vítězce bylo jasno. Na druhou příčku se díky přesné a rychlé palbě vyhoupla Wiererová.

Jislová trefila i dvacátý terč a podobně jako Italka vyčistila vše potřebné. Opouštěla střelnici jako sedmá. Davidová zapsala jedničku, Charvátová dvojku a byl z toho boj o několik málo bodíků. Davidová uspěla, Charvátová nikoli.

Výsledky stíhacího závodu biatlonistek v Kontiolahti

1. Eckhoffová (Nor.) 31:40,8 (2 tr. okruhy), 2. Wiererová (It.) -15,9 (0), 3. Herrmannová (Něm.) -19,5 (3), 4. Röiselandová -35,8 (3), 5. Knottenová (obě Nor.) -43,5 (1), 6. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -54,3 (3), 7. Jislová (ČR) -56,0 (0), 8. Preussová (Něm.) -1:00,3 (0), 9. E. Öbergová (Švéd.) -1:10,7 (4), 10. Zdoucová (Rak.) -1:18,0 (1), ...33. Davidová -2:43,3 (5), 43. Charvátová -4:04,7 (5), Puskarčíková (všechny ČR) dostižena o kolo.

Průběžné pořadí SP (po 17 z 22 závodů): 1. Röiselandová 7285 b., 2. E. Öbergová 631, 3. Alimbekavová (Běl.) 589, 4. H. Öbergová (Švéd.) 548, 5. Hauserová (Rak.) 520, 6. Wiererová 508, ...11. Davidová 423, 18. Jislová 326, 66. Puskarčíková 30, 72. Charvátová 23, 86. Voborníková 12, 87. Vinklárková (všechny ČR) 12.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články