Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ani tři chyby ho nezastavily. Bö má jedenáctou výhru, Krčmář na desítku nedosáhl

Stíhací závod v Anterselvě překvapení nepřinesl. Johannes Bö sice chyboval na střelnici hned třikrát, ale dostatečný náskok i skvělý běh ho vynesly k dalšímu triumfu, v této sezoně už jedenáctému. Další pořadí opanovali Francouzi, druhý byl Antonin Guigonnat a třetí skončil Quentin Fillon Maillet. Michal Krčmář sahal po desítce, ale nakonec dojel až dvanáctý.

Johannes Bö se raduje v cíli
zdroj: ČTK/AP autor: Andrea Solero

Už se zdálo, že dojde v podání norského fenoménu k zaváhání. Na prvních dvou položkách vždy jednou chyboval a před třetí zastávkou na stadionu mohly nastat komplikace. Jenže vedoucí závodník Světového poháru předvedl pevné nervy, a i když pak chyboval ještě na závěr, dalším skvělým během soupeřům doslova uletěl.

Francouzská sestava dělala, co mohla, ale čtveřice už Nora nedohonila. Guigonnat ztratil přes jedinou chybu na střelnici více než 30 sekund, Fillon Maillet vyhrál díky fotofiniši před Simonem Desthieuxem. Pátý Martin Fourcade ztratil na Böa 50 sekund.

Krčmář jel celý závod poblíž elitní desítky, ale nakonec ho o lepší umístění připravila poslední rána vestoje. Od desátého Larse Birkelanda ho dělilo šest sekund. Tomáš Krupčík si vytvořil osobní maximum 18. místem, když si připsal čtyři chyby a za Krčmářem zaostal o 32 sekund.

"Každá nula by nás posunula hodně dopředu. Škoda posledních položek, jeden se mohl dostat do desítky a druhý do patnáctky. Spokojení ale jsme, protože závod byl dramatický i pro naše barvy, ale mohlo to být lepší," uvedl na konto českých biatlonistů trenér mužské reprezentace Zdeněk Vítek. Ondřej Moravec se šetřil a do závodu nenastoupil.

Jak závod probíhal?

Norský král Bö si přenesl ze sprintu téměř 20sekundový náskok, který se ukázal jako klíčový. Hned na první položce udělal jednu chybu a hned se na něj při výjezdu dotáhl Guigonnat. Třetí vyjel ze stadionu Simon Eder, ale nakonec se měl pořadím v samotném závěru propadnout. Krčmář s Krupčíkem předvedli na úvod čistou střelbu a díky tomu mohli pomýšlet na dobrý výsledek.

Situace na čele se po druhé střelecké položce opakovala. Bö si přivezl náskok, o který ale po chybě přišel. Guigonnat se držel Böho jako klíště, Eder jel po sedmi kilometrech v zákrytu se ztrátou 12 sekund. Mezitím se členové francouzské reprezentace postupně posouvali dopředu a po třetí položce už byli čtyři z nich v první sedmičce.

Rozhodnutí přišlo právě po této zastávce na střelnici. Zatímco Bö zastřílel čistě, Guigonnat s Ederem se odsoudili k boji o druhé místo jednou chybou. Nor pak všem utekl na trati a k závěrečné stojce přijel s náskokem 44 sekund. Při poslední ráně sice Bö zaváhal, ale náskok byl více než dostatečný.

Eder klesl až na osmé místo, zatímco Francouzi se seřadili na druhé až páté příčce. Krčmář ztratil z 12. pozice na Böa téměř dvě minuty, Krupčík mohl být za ním, nebýt závěrečné chyby. Přesto se jedná o jeho nejlepší individuální výsledek mezi biatlonovou elitou.

Závod SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. J. T. Bö (Nor.) 31:33,7 (3 trest. okruhy), 2. Guigonnat -34,8 (1), 3. Fillon Maillet -40,6 (2), 4. Desthieux -40,6 (2), 5. M. Fourcade (všichni Fr.) -50,9 (3), 6. Peiffer (Něm.) -56,7 (2), 7. Loginov (Rus.) -57,5 (1), 8. Eder (Rak.) -1:29,9 (2), 9. Hofer (It.) -1:40,5 (3), 10. Birkeland (Nor.) -1:49,4 (3), ...12. Krčmář -1:55,4 (3), 18. Krupčík -2:27,8 (4), Moravec (všichni ČR) nenastoupil.

Průběžné pořadí SP (po 14 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 782, 2. Loginov 527, 3. M. Fourcade 511, 4. Desthieux 481, 5. Eder 468, 6. T. Bö (Nor.) 434, ...14. Krčmář 282, 20. Moravec 235, 51. Krupčík 41.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články