Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Akce olympijský Pchjongčchang. Biatlonisté se naplno vrhli do přípravy

Praha - Čeští biatlonisté se naplno pustili do přípravy na olympijskou sezonu. Oproti minulému roku bude příprava centrální, čítající všechny reprezentační týmy. To znamená, že u ostřílených závodníků bude sbírat zkušenosti třeba juniorský mistr Evropy Milan Žemlička. Realizační tým se chce opět zaměřit především na zrychlení střelby. První díl nadcházejícího Světového poháru začne ve švédském Östersundu 27. listopadu, vrcholem bude únorová zimní olympiáda v korejském Pchjongčchangu. Česká televize opět odvysílá přímé přenosy ze všech důležitých biatlonových akcí.

Gabriela Koukalová
zdroj: ČTK autor: Loskot Jaroslav

Mužské i ženské kádry A a B mají v plánu převážně společné tréninky. Podle šéftrenéra Ondřeje Rybáře společná příprava více svědčí týmu. "A lépe také sdílíme informace," uvedl. Dohromady se jedná o třiadvacet biatlonistů.

Cíle? Jen ty nejvyšší. Vedle seriálu Světového poháru jsou to samozřejmě olympijské hry. "Příprava tomu bude odpovídat. Budeme dále sázet na zrychlení střelby a odstraňování chyb," nastínil Rybář, jehož realizační tým zůstává stejný - ženské áčko dál povede Zdeněk Vítek, muže pak Michael Málek.

Reprezentace má nyní za sebou střelecké soustředění v německém Altenbergu. Pod Rybářovým vedení ale došlo také na golf. "Podařila se nám najít i chvilka volného času, tak jsme ji využili a nechali si to od Rybise vysvětlit, on totiž rozumí všemu," vtipkoval Michal Šlesingr.

V nadcházejících měsících budou biatlonisté pendlovat zejména mezi Jabloncem nad Nisou a Letohradem. Akce to bude vzhledem k počtu zúčastněných a společné přípravě nelehká. Vybraná skupinka se následně zúčastní srpnové přípravy ve Francii.

Jistotu účasti má Gabriela Koukalová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Miochal Krčmář a Michal Šlesingr, tedy ti, kteří v uplynulé sezoně skončili do 25. místa v celkovém hodnocení Světového poháru.

Biatlonové příchody i odchody

Šanci mají ale i v návaznosti na výsledky a přístup k tréninkům další. Do společné přípravy tak vedle Žemličky naskočili Ondřej Šantora, Jakub Procházka, nebo Anna Tkadlecová. Proběhlo však také loučení. Kariéru ukončila Simona Maříková a Kristýna Černá.

Už dříve pověsila malorážku na hřebík Jitka Landová. Členku vítězných štafet ze sezony SP 2014/15 donutil k odchodu z vrcholné sportovní scény v šestadvaceti letech únavový syndrom.

Trenéři Ondřej Rybář a Zdeněk Vítek
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Sezona začne 24. listopadu IBU Cupem v norském Beitostolenu. Následovat bude zmíněný start Světového poháru ve Švédsku. Celý cyklus by měl vyvrcholit 19. března 2018 v ruské Ťumeni, která kvůli dopingovému skandálu přišla o pořádání mistrovství světa 2021.

Biatlonistka roku a mistryně světa ve sprintu Gabriela Koukalová už dříve uvedla, že pokud se SP bude skutečně konat v nadcházející sezoně v Rusku, nepojede tam. Je pravděpodobné, že by ji následovali i další čeští biatlonisté. Pikantní je, že Rusko bude hostit už i srpnový světový šampionát v letním biatlonu v Čajkovském.

Složení české biatlonové reprezentace pro sezonu 2017/2018

Ženy: Gabriela Koukalová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Lea Johanidesová, Veronika Zvařičová, Ludmila Horká, Anna Tkadlecová

Muži: Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup, Adam Václavík, Tomáš Krupčík, Lukáš Kristejn, Tomáš Vojík, Matěj Krupčík, Ondřej Hošek, Jan Burian, Milan Žemlička, Ondřej Šantora, Jakub Procházka

Šéftrenér: Ondřej Rybář

Trenéři žen: Zdeněk Vítek (A), Jiří Holubec (A), Marian Málek (B)

Trenéři mužů: Michael Málek (A), Aleš Ligaun (A), Marek Lejsek (B), Tomáš Kašpar (B)

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články