Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zranění Satyho mě osobně štve, konstatoval Veselý. Možným náhradníkům chce pomoct

Ještě než spolu začnou válet v dresu Barcelony, měl Jan Veselý a Tomáš Satoranský táhnout českou reprezentaci jak v kvalifikaci mistrovství světa, tak především na zářijovém mistrovství Evropy. Jenže druhý jmenovaný si poranil kotník a naděje na brzký návrat na palubovku zůstávají nejisté, což jeho parťáka štve. I přes výraznou komplikaci ale cítí, že nálada v týmu je dobrá a se spoluhráči z reprezentace chce ve středu potrápit favorizovanou Francii.

Je nám líto, video expirovalo.
Satoranský vynechá kvůli zranění kotníku kvalifikační zápasy o MS

"Samozřejmě všechny to mrzí a všichni rozumíme tomu, co Saty týmu dává a jak je pro něj důležitý. Ale myslím, že máme dost zkušeností na to, abychom se s tím poprali a dali do toho všechno. Mě osobně to štve. Doufám, že bude na Eurobasketu, ale s těmi šancemi uvidíme, jak se to bude vyvíjet," řekl Veselý k absenci Satoranského s vírou, že se jeho zdravotní potíže nepřenesou až do sezony s Barcelonou.

Hvězdný rozehrávač určitě vynechá i sobotní kvalifikační zápas v Chomutově s Maďarskem. O jeho šancích na kontinentální šampionát rozhodne po týdnu další kontrola na magnetické rezonanci.

Tým kouče Ronena Ginzburga se musí obejít ve Francii také bez dalšího rozehrávače Víta Krejčího z Oklahomy a chybí i nemocný Jaromír Bohačík. "Není to sranda pro hráče, kteří nemají tolik minut za Satym, aby teď byli rozehrávači 25 nebo 30 minut. V tomhle směru se jim budu snažit pomoct. Myslím, že moje hra je posledních pár let v tom, že to spíš hraju pro tým a víc přihrávky, protože se soupeři víc stahujou na mě. Takže se to snažím víc rozehrávat a myslím, že tohle bude moje role: víc pomoct v organizování útoku," prohlásil Veselý.

Oslabený český tým bude ve středu bojovat proti majitelům stříbra z olympijských her z Tokia, kteří mají v kádru kvarteto hráčů z NBA – Evana Fourniera z New York Knicks, Rudyho Goberta z Utahu, Timothého Luwawua-Cabarrota z Atlanty a Théa Maledona z Oklahomy.

"Oni jsou nebezpeční na každé pozici, mají dobrého i třetího rozehrávače, nebude to legrace. Jsou obrovsky silní, takže to bude hodně silová hra. Ale myslím si, že když budeme hrát svoji hru a nebudeme dělat blbé ztráty, jako se nám stávalo teď v Německu, tak máme šanci. Neříkám, že vyhrát, ale poprat s nimi se můžeme," uvedl Veselý.

Oproti zápasům z turnaje v Hamburku proti Německu (90:101) a Itálii (80:96) musí český tým zlepšit defenzivu. "Obrana v Hamburku hořela, ale problém byly i ztráty, po kterých chodili soupeři sami do protiútoků. Když se tohle párkrát stane, nemáte už energii a nastavenou hlavu na to bránit dobře proti postupnému útoku soupeře. Musíme zlepšit koncentraci, nedělat ztráty, a to pomůže i obraně," řekl Veselý.

V prazdných halách už hrát nechci

Do pařížské Accor Arena (dříve Bercy) se vrátil po 12 letech od Final Four Evropské ligy, na kterém se představil s Partizanem Bělehrad. "Když jsme jeli kolem, tak jsme se s Lubošem Bartoněm bavili, že jsme tu byli naposledy před dvanácti lety. On z toho tehdy vyšel vítězně. Hrál jsem tu jen ty dva zápasy, pak už nic," prohlásil Veselý. Současný Ginzburgův asistent Bartoň byl tehdy členem kádru šampiona Barcelony.

Pro Veselého, který vyhrál Evropskou ligu v roce 2017 s Fenerbahce Istanbul, byla už jen účast na tehdejším finálovém turnaji zážitkem. "Dostat se s Partizanem do Final Four není sranda. Teď jsou pravidla pro menší týmy navíc horší, pro nás to bylo jednodušší než třeba teď. Ale stejně to byl úspěch," uvedl Veselý.

S tehdejšími spoluhráči není moc v kontaktu. "Já celkově nejsem v kontaktu skoro s nikým, ani s rodinou. Máma už je někdy na nervy. Čas od času si ale napíšeme s kapitánem Petarem Božičem, v létě se občas potkáme v Bělehradě. Ale že bychom si nějak volali? To ne," prohlásil dvaatřicetiletý pivot.

Těší se na atmosféru v hledišti, které pojme až 15 tisíc fanoušků. "V prázdných halách už hrát nechci. Přestože jde o soupeřovy fanoušky, tak jsem rád, že tam budou," dodal Veselý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články