Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Zranění a sestup. Jelínek chce teď pomoci reprezentaci, na návrat do české ligy zatím nemyslí

David Jelínek se necelých sedm měsíců od přetržení vazů v kotníku vrátil do národního týmu a věří, že se mu podaří vylepšit jinak smolnou sezonu. Jednatřicetiletý hráč, který se zranil v listopadovém reprezentačním utkání proti Litvě, vynechal kvůli léčbě velkou část klubové sezony a ani po návratu na palubovky nezabránil sestupu Andorry ze španělské ligy. Přestože má opci ještě na příští rok, zvažuje co dál.

David Jelínek
zdroj: AP autor: Charlie Neibergall

"Byly to přetrhané vazy a celkem mi to sezonu dost ovlivnilo. To ale ke sportu patří. V rámci možností jsem se poté zapojil do tréninku a dělal, co mohl. Stále to není úplně ideální a asi to už nebude tak perfektní jako předtím, ale nestěžuju si," řekl Jelínek.

V duelu s Litvou spadl po tříbodovém pokusu a kontaktu s Eigirdasem Žukauskasem na palubovku a kvůli zraněnému kotníku utkání nedohrál. Rozhodčí až po zápase po zhlédnutí videa uznali, že se jednalo o nedovolený zákrok, který mohl být klasifikován jako nesportovní.

"Vypadalo to tak, že šel v rámci střely hodně pode mě, což je nepříjemné, protože je tam velké riziko. Když jsem se ale díval na video, spíš mě naštvalo, že rozhodčí, který stál metr od toho, se na to díval, že je to spíš nějaká simulace než faul. Už je to ale nějakou dobu a jsem uzdravený," prohlásil Jelínek. V návratu do národního týmu mu nezabránilo ani to, že si před měsícem a půl poranil stejný kotník znovu.

Malá klubová tragédie

Kvůli zranění nehrál Jelínek až do března. Přestože se Andorra dostala do semifinále Eurocupu, ve španělské lize se jí nedařilo a sestoupila. "Bohužel jsme se neudrželi, což byla pro všechny tragédie. Byla to celkem velká rána, protože se to na začátku ročníku nečekalo. Po těch letech, co jsem tam působil, mě to hodně mrzí," uvedl Jelínek.

V týmu absolvoval šestou sezonu a patří k nejlepším střelcům v historii klubu. "Celý stát basketem žije, takže to spoustu fanoušků mrzelo. Když vidíte, že se týmu nedaří a nemá výsledky, tak se většinou objevují různé černé skvrny. Tady ale bylo neskutečné, jak nás diváci v každém okamžiku podporovali. I proto mě mrzí, že jsme ten konec nedotáhli ke správnému výsledku," doplnil český reprezentant.

Přestože má v týmu opci ještě na další sezonu, neví, zda bude pokračovat. "Klub by asi měl zájem, takže se to s nimi řeší," řekl Jelínek.

Jeho prioritou je hrát vyšší soutěž. "Samozřejmě bych chtěl hrát ve Španělsku nebo kdekoli jinde nejvyšší ligu a do toho evropské poháry. Návrat do Česka zatím nezvažuju. Jestli budou nabídky ze zahraničí, tak bych rád zůstal tam," přiznal jednatřicetiletý basketbalista.

Vyhlídky nedobré, ale Jelínek naději neztrácí

S reprezentací ho čeká 1. července domácí utkání s Bosnou a Hercegovinou, proti níž nastřílel v listopadovém duelu 31 bodů. O tři dny později přijde v Klajpedě odveta proti Litvě. Pro postup ze čtyřčlenné skupiny musí Češi skončit mezi prvními třemi, zatím jsou s bilancí 1:3 čtvrtí.

"Vypadá to podobně jako sezona v Andoře. Zatím tam nejsou úplně nejlepší vyhlídky do budoucna. Půjdeme ale zápas od zápasu a máme pořád šanci. První zápas s Bosnou budeme chtít vyhrát a víme, že důležité bude i skóre. Když se nám to podaří, tak pojedeme do Litvy s tím, že pořád máme reálnou šanci na postup na mistrovství světa," dodal Jelínek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články