Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Zpráskám tebe i tvou ženu. Slovní přestřelka Westbrooka s fanouškem zahýbala děním v NBA

Rozehrávač Oklahomy Russell Westbrook nemá zrovna pověst uhlazeného gentlemana s vytříbeným chováním a nedá se tvrdit, že by v halách NBA vyhrával titul Mr. Sympathy. Čas od času se kromě basketbalové výbušnosti zviditelní i roztržkami s diváky. Ta poslední vzbudila nebývalou pozornost. Během konfliktu s fanouškem Utahu totiž Westbrook použil dost nevybíravé výrazy, následně vysvětlil, že se jednalo o reakci na urážlivé komentáře z tribuny. Výsledek? Pokuta 25 tisíc dolarů pro Westbrooka, doživotní zákaz domácích zápasů pro diváka.

Russell Westbrook křičí směrem do hlediště na jednoho z fanoušků
zdroj: ČTK/AP autor: Rick Bowmer

Co se tedy vlastně stalo? Během utkání Utahu s Oklahomou zaplavilo sociální sítě video, ve kterém Russell Westbrook až nepříčetně útočí na jednoho z diváků. "Přísahám Bohu a při všem, co miluju, že tebe a tvou ženu zpráskám." Vzhledem k tomu, že mezi Utahem a Westbrookem panuje zlá krev už od loňského play-off, kdy hráč OKC vyrazil jednomu z fanoušků mobilní telefon z ruky, zdálo se, že jde "jen" o pokračování této nepřátelské ságy.

Westbrook ale po utkání novinářům oznámil, že se stal terčem pokřiku s hrubým rasistickým vzkazem. "Klekni si na kolena tak, jak jsi na to zvyklý. Tohle je přece naprosto nepřípustné," prozradil po zápase Westbrook. "Takové neúctě nehodlám čelit, z toho musí někdo vyvodit důsledky. Tohle není vůči nám hráčům fér," dodal.

Televize ESPN získala vyjádření samotného diváka. 45letý Shane Keisel uvedl, že Westbrookovi pouze říkal, že si má dát zaledovat kolena, protože to bude potřebovat, a že jeho žena byla celou dobu incidentu tiše stranou. Novináři ovšem následně také zjistili, že Keisel vymazal ze svého twitterového účtu některé starší příspěvky a že v minulosti už hráče a lidi tmavé pleti rasisticky urážel.

Inkriminovaný incident Westbrooka s fanouškem:

Utah na straně Westbrooka

Westbrooka se brzy zastala i hvězda Utahu Donovan Mitchell. "Nebylo to bohužel poprvé, co se něco takového na zápase Jazz stalo." A novinářské osobnosti, které NBA sledují dlouhodobě, v četných televizních debatách potvrdily, že prostředí v Utahu bývá k hráčům tmavé pleti dost nepřátelsky naladěné.

Klub Utah Jazz a vedení NBA se do řešení případu velmi rychle vložily a na základě dostupných video materiálů a očitých svědectví se přiklonily k pravdivosti hráčovy výpovědi. Následně vynesly už výše zmíněný verdikt. Russell Westbrook byl potrestán za výhrůžky, kterých se dopustil, dotyčný fanoušek už nikdy neuvidí domácí zápas Jazz.

Poslechněte si pozápasové rozhovory:

"Náš klub nebude tolerovat fanoušky, kteří jsou netolerantní. Na osobní výpady a neúctu není na našich zápasech místo," stojí mimo jiné ve vyjádření prezidenta Stevea Starkse.

"Někdy to je jako v zoo. Lidé si zaplatí za lístky a mají pocit, že můžou všechno. A protože my bereme miliony, tak máme pokaždé mlčet? Je důležité, aby tihle lidé pocítili, že za své činy nesou i odpovědnost," uzavírá kauzu francouzský pivot Rudy Gobert, další hráč Utahu.

Zdroj
ČT sport, youtube.com, espn.com, nba.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články