Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nymburk si poradil s Opavou a znovu vybojoval basketbalový pohár

Basketbalisté Nymburku zvítězili ve finále Českého poháru nad Opavou 102:68 a obhájili dva předchozí triumfy. Celkově vyhráli druhou hlavní českou soutěž potřinácté za posledních 16 let a drží šňůru 43 pohárových výher. Třetí místo na Final Four v Novém Jičíně získalo Olomoucko, které přehrálo Děčín 86:78. Orli tak dosáhli na nejlepší umístění od roku 2015, kdy pohár vyhráli ještě jako Prostějov. Děčín skončil čtvrtý stejně jako loni.

Petr Benda z Nymburku
zdroj: ČTK autor: Šváb David

Zatímco Nymburk šel do souboje dvou účastníků Ligy mistrů v plné síle, Opava kromě už dříve zraněných Martina Gniadka a Radima Klečky postrádala i kapitána Jakuba Šiřinu.

Ten si v semifinále poranil patu a zřejmě přijde i o blížící se zápasy národního týmu. Přesto Opava zpočátku dělala Nymburku potíže.

A to zejména zásluhou Václava Bujnocha, který v první půli neminul střelu a zaznamenal 19 bodů.

Nymburk se ale na rozdíl o Slezanů mohl opřít o lavičku a od druhé čtvrtiny už začal na hřišti dominovat.

A to především díky Braceymu Wrightovi, který dal v klíčové fázi utkání 13 z 19 bodů Nymburku a pomohl odskočit Opavě. Té pak v úzké rotaci došly síly a už neměla na to, favoritovi vzdorovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Nymburk přehrál Opavu a obhájil triumf v Českém poháru

"Opava začala výborně, možná jsme to i podcenili, když jim chyběl Šiřina. Ale postupem času jsme zápas převzali do vlastních rukou a zvládli jsme to," radoval se nymburský pivot Martin Peterka, který byl zvolen nejužitečnějším hráčem turnaje.

"Vůbec jsem to nečekal. Sami jsme mezi sebou řešili, kdo to bude, ale že zrovna já, to mě překvapilo. Asi i ostatní byli překvapeni, protože první reakce byla, kolik jsem za to musel zaplatit," usmíval se.

"Spokojenost je určitě velká, protože pohár dokáže být nevyzpytatelný, ale přijeli jsme zkoncentrovaní a zvládli jsme to. Nic velkého neplánujeme, ale vyhráli jsme pohár, tak nějaká oslavička proběhne," dodal reprezentační pivot.

Děčínští Válečníci přitom byli od začátku mírně lepší, a zejména díky rychlým protiútokům vedli většinu první půle. Ale pak se karty obrátily a naopak Olomoucko brejky ničilo obranu Děčína.

K tomu se střelecky dařilo Lukášovi Palyzovi a zejména Javontemu Douglasovi, který byl s 21 body nejlepším střelcem zápasu. K tomu přidal 10 doskoků.

Na začátku druhé půle předvedlo Olomoucko šňůru 11:0, získalo dvouciferné vedení a už nedovolilo Děčínu snížit na méně než sedm bodů.

Finálový turnaj Českého poháru basketbalistů v Novém Jičíně:

Finále: Nymburk - Opava 102:68 (26:26, 51:40, 77:54)
Nejvíce bodů: Hruban a Wright po 17, Pumprla 12, Lawrence 10 - Bujnoch a Kouřil po 19, Zbránek 7.

O 3. místo: Olomoucko - Děčín 86:78 (17:23, 43:45, 74:64)
Nejvíce bodů: Douglas 21, Palyza 19, Mikulič 12 - Carlson 13, Kroutil a Autrey po 12, Ježek 11, Šiška 10.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články