Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Opava odvrátila nápor Děčína, po Zbránkově trojce sekundu před koncem má titul na dosah

Basketbalisté Opavy zvítězili v druhém finálovém utkání NBL nad Děčínem 85:82. V sérii vedou 2:0 a mají na dosah pátý titul v historii. Před rekordní návštěvou sezony 3218 diváků rozhodl 1,1 sekundy před koncem trojkou Filip Zbránek, který byl s 24 body nejlepší střelcem vítězů. První triumf po dvaceti letech mohou Slezané slavit už v úterý, kdy se hraje od 18:30 v Děčíně. Přímý přenos sledujte na ČT sport a ctsport.cz.

Double doublem za 18 bodů a 14 doskoků k vítězství pomohl Jakub Mokráň. Porážce Děčína nezabránil ani 26 body Tomáš Pomikálek, jenž proměnil sedm z deseti trojkových pokusů. Kapitán hostů dal posledních 20 bodů svého týmu a zařídil obrat ze stavu 62:73 na 82:80.

"Takhle jsme nechtěli hrát, hráli jsme hrozně hloupě. Nebýt diváků, kteří nás hnali a dávali nám pořád energii, tak by to dopadlo všelijak. Vyhrál šťastnější a ne lepší," řekl v rozhovoru pro Českou televizi trenér Opavy Petr Czudek.

"Filip Zbránek už takhle rozhodl (ve čtvrtfinále) v Brně, teď to vzal opět na sebe a díky za to, že ho máme. Máme hrozně důležitý druhý bod a jdeme dál. Rychle zregenerujeme. Je to autobusové finále, šup a jedeme zpátky," prohlásil Czudek.

"Prohráli jsme v koncovce, to je celé. Není potřeba na tom nic rozebírat. Byly jasné důvody, proč byla Opava o tolik vepředu. My jsme se potom, když tam Pomi trefil nějaké těžké trojky, dostali zpátky do zápasu a to je celé," řekl stroze kouč Děčína Tomáš Grepl.

Pomikálkův výkon ocenil i Czudek. "Klobouk dolů před Pomim. Nebyl úplně fit, to bylo vidět. Měl trojky 7/10, jako kapitán zvedl prapor Děčína neuvěřitelně. Musíme se na to podívat, nemůžeme mu nechat tolik volných střel," uvedl.

Děčín se již ve 3. minutě strachoval o střelce Anthonyho Waltona, který se do té doby dvěma trojkami podílel na vedení 8:6. Americký rozehrávač se však se sebezapřením do hry vrátil. Stejně jako ve stejnou chvíli zraněný Pomikálek.

Děčín vedl v první čtvrtině až o devět bodů. K opavskému lídrovi Jakubu Šiřinovi, který stihl do 7. minuty devět bodů, se ale přidal sedmi body Zbránek a před koncem úvodní desetiminutovky otočil Radek Farský na 25:24.

Začátek druhé čtvrtiny byl přehlídkou trojkových střel hostujících Tye Nicholse, Pomikálka i dvou tref domácího Luďka Jurečky a pokračovala přetahovaná o vedení.

Děčín se dostal do problémů s fauly, po třech už měli po Nicholsovi také Kroutil, Petr Machač a Dontae Bruner. Domácí unikli na rozdíl pěti bodů, ale Severočeši do poločasu snížili na 43:44.

Třetí čtvrtinu začal Zbránek trojkou a úspěšným únikem a Šiřina trestným hodem po technické chybě děčínského kouče Tomáše Grepla zařídil už sedmibodový náskok.

Na snížení soupeře dokázali domácí odpovídat. Dařilo se především střelci Mokráňovi. V poslední minutě třetí části poslal Dylan Carl smečí Opavu už do desetibodového náskoku.

V poslední čtvrtině nejdříve poslal opět do dvouciferného náskoku Slezany Mokráň. Hosté sice snížili na 62:67, ale Šiřina a Zbránek zařídili trojkami nejvyšší jedenáctibodové vedení.

Závěrečný neuvěřitelný výkon Pomikálka znamenal obrat, Radovan Kouřil však vyrovnal a na Zbránkovu vítěznou trefu už Nichols pokusem z velké dálky neodpověděl.

"Bylo to, že má Šířa (Šiřina) najet do koše, popřípadě když ho zdvojí, tak to vyhodit na volného hráče. To se stalo a opět jsem to byl já," prohlásil Zbránek.

"V závěru to bylo, že všechno, co Tomáš Pomikálek vystřelil, tak dal. Byly to samé trojky a bylo strašně těžké to ubránit. Zranil si nějak nohu, takže nebyl schopný pohybu, ale vystřelit mohl. A co vystřelil, to dal. Takže to zdramatizoval, ale naštěstí jsem vyhráli," doplnil Zbránek.

Pomikálkovi dojem z výkonu kazila prohra. "Je to úplně jedno. Mohl se trefit kdokoliv jiný. Vyšlo to na mě, ale prohráli jsme o tři body a na tom výsledku to nic nemění. Prohráváme v sérii 0:2 a teď se musíme vzchopit. Jedeme k nám domů a musíme to vzít trošku za jiný konec. Musíme být bojovnější, v prvním poločase měla Opava o deset útočných doskoků více, pokud chceme vyhrávat takové zápasy, tak to nesmíme dovolit," prohlásil děčínský kapitán.

Opava – Děčín 85:82 (25:24, 44:43, 64:55)

Nejvíce bodů: Zbránek 24, Mokráň 18, Šiřina 15 - Pomikálek 26, M. Svoboda 14, Kroutil 12. Fauly: 23:27. Trestné hody: 33/23 - 24/18. Trojky: 10:14. Doskoky: 44:38. Stav série: 2:0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články