Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Češi podlehli Dánům těsně o jediný bod a prohráli potřetí za sebou

Čeští basketbalisté v kvalifikaci o evropský šampionát podlehli po Belgii i Dánsku. V duelu podlehli 90:91. Češi, kterým na palubovce scházel Ondřej Balvín, prohrávali po dvou čtvrtinách 48:51, poté šli do vedení, které ale v závěru utkání ztratili. 

Čeští basketbalisté v čele s Jaromírem Bohačíkem
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Nejlepším střelcem českého týmu byl s 24 body pivot Martin Peterka, který si připsal i osm doskoků a dvě asistence. Sekundu před koncem měl možnost dát vítězný koš, ale trojkový pokus neproměnil.

Zbývající zápasy kvalifikace o šampionát v roce 2022, na kterém mají čeští reprezentanti díky pořádání jedné ze skupin v Praze účast jistou, čekají Ginzburgův výběr v únoru proti Litvě a Belgii.

Češi nastoupili bez zraněného pivota Ondřeje Balvína i rozehrávače Radka Farského. Naopak na soupisku se zařadili pivot Luboš Kovář a osmnáctiletý křídelník Richard Bálint, který se ale ve vyrovnané bitvě reprezentačního debutu nedočkal. Do hry se nedostal stejně jako Kovář a Kamil Švrdlík.

Dánové, povzbuzení páteční výhrou nad domácí Litvou (80:76), vstoupili i do dnešního utkání dobře. Český tým se sice dostal v úvodu třikrát do vedení díky dvěma trojkám Jakuba Šiřiny a jedné Peterkově, ale Dánové byli ve střelbě z dálky daleko úspěšnější. Trefili za první čtvrtinu osm ze 13 trojek a vedli už o osm bodů. Stoprocentní byl s třemi pokusy Lundberg.

Ginzburgův tým zareagoval a ke konci druhé čtvrtiny po delší době opět dvakrát vedl; opět to bylo díky trojkám Ondřeje Sehnala a poté i Jaromíra Bohačíka. Do pauzy ale šli opět s tříbodovým náskokem Dánové.

Češi bojovali o první úspěch po předchozích dvou porážkách a v 27. minutě jim Peterka opět s odstupem času získal náskok. O chvíli později unikl český tým do svého nejvyššího čtyřbodového vedení.

Přetahovanou o vedení pak převážil deseti body v rychlém sledu na stranu Dánů nejlepší střelec utkání Lundberg, nicméně vyrovnaná bitva pokračovala až do konce. Přestože Dánové 71 sekund před závěrečným klaksonem unikli po smeči Jonase Zohoreho na rozdíl šesti bodů, Češi se díky dvěma Peterkovým trestným hodům a Bohačíkově trojce ještě vrátili do hry. Na poslední rozhodující útok měli deset sekund, ale Peterka minul.

"Vypadali jsme dnes úplně jinak. Ukázali jsme bojovnost, agresivitu. Možná jsme hráli proti horšímu týmu basketbalově, než byla Belgie, ale rozhodně ne proti méně fyzickému. Ukázali jsme, že se s tím umíme vyrovnat," řekl Ginzburg, jehož tým, oslabený o několik opor, prohrál v pátek s Belgii 62:90.

"Hráli jsme bez vysokých hráčů. Museli jsme obranu koncentrovat do vnitřního prostoru, a tak se uvolnil prostor na perimetru. Nerad prohrávám, zvlášť když jsme v poslední sekundě měli otevřenou střelu. V naší situaci to ale není něco, kvůli čemu bychom měli brečet," dodal Ginzburg.

Dánsko - ČR 91:90 (29:21, 51:48, 70:71)

Nejvíce bodů: Lundberg 38, Zohore 19, Hertz 11 - Peterka 24, Bohačík 17, Vyoral 16, Sehnal 10. Fauly: 26:23. Trestné hody: 23/20 - 22/17. Trojky: 15:13. Doskoky: 31:30.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články