Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Basketbalisté splnili povinnost, ale výhra Estonců je vyřadila z olympijské předkvalifikace

Čeští basketbalisté sice porazili Severní Makedonii 94:82, ale do semifinále olympijské předkvalifikace nepostoupili. Po výhře Estonska nad Izraelem 67:65 skončili ve skupině v Tallinnu třetí.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté i přes výhru v kvalifikaci OH končí

Svěřenci trenéra Diega Ocampa měli stejně jako první Izrael a druhé Estonsko bilanci dvou výher a jedné porážky, ale měli nejhorší skóre ze vzájemných zápasů. Historicky první účast samostatné české reprezentace pod pěti kruhy z roku 2021 z Tokia tak nezopakují.

Izrael a Estonsko budou hrát v pátečním semifinále v Gliwicích s úspěšnými celky ze čtveřice Polsko, Bosna a Hercegovina, Portugalsko a Maďarsko. Češi k postupu potřebovali jakoukoli výhru Izraele nad Estonskem, či vítězství domácí reprezentace o 24 a více bodů.

"Izrael se snažil, ale byl si vědom jistoty postupu do semifinále. My se musíme soustředit na to, co se dá zlepšit, ne na to, co je mimo naši moc. Naším hlavním úkolem je zažít takto kvalitní turnaj, pro mě pak poznat hráče. A všichni potřebujeme získat co nejvíce zkušeností pro nejbližší kvalifikační okno v únoru," řekl trenér reprezentace Ocampo s výhledem na boj o EuroBasket 2025.

Nejlepšími střelci českého týmu proti Severní Makedonii byli kapitán Vojtěch Hruban a Tomáš Kyzlink s 18 body, Vít Krejčí přidal k 16 bodům osm asistencí. Dvoucifernou střeleckou bilanci měli také Martin Peterka (14 bodů) a David Böhm (13). S deseti doskoky kraloval pod košem Martin Kříž. Soupeři nepomohl odvrátit třetí porážku na turnaji 27 body TJ Shorts.

"Chtěl bych pogratulovat hráčům a realizačnímu týmu k práci, kterou odvedli. Byla skvělá po fyzické i mentální stránce. Měli jsme volný den, ale dobře jsme potrénovali a připravili se na tento zápas. Bylo to velmi těžké utkání. Oni neměli co ztratit a hráli mnohem lépe než v předchozích dnech. My jsme mohli přijít o všechno," prohlásil Ocampo.

První český koš dal až za 165 sekund po nájezdu Hruban a Ocampův výběr rychle otočil stav z 0:4 na 13:6 i díky trojkám Ondřeje Sehnala a Hrubana. Další přidal Krejčí a zajistil už jedenáctibodový náskok. K nejužitečnějšímu hráči Ligy mistrů z minulé sezony Shortsovi, který dal šest bodů, se ale na straně Severní Makedonie přidali další střelci a protivník do konce první čtvrtiny snížil na 16:19.

Bodový půst národního týmu přerušil na startu druhé desetiminutovky celkově po třech minutách a 39 sekundách proměněnou šestkou Spencer Svejcar. Přesto soupeř stahoval ztrátu a ze stavu 26:20 otočil stav při dalším českém výpadku na 35:30. Češi kontrovali desetibodovou šňůrou díky košům Šimona Puršla, Hrubana a trojkám Peterky a Sehnala, otočili skóre na 45:37 a do poločasu šli s šestibodovým náskokem.

Druhý poločas začal dvěma trojkami Krejčí, přidali se k němu Böhm s Hrubanem a byl z toho náskok 14 bodů. Střelba z dálky českému týmu výrazně pomohla a měl v té chvíli 12 proměněných trojek z 18 pokusů. Náskok Ocampova týmu narůstal a sérií 9:0 se dostal do nejvyššího vedení v utkání o 20 bodů.

Severní Makedonie ale do začátku konce poslední čtvrtiny zkorigovala na jedenáctibodové manko, pětibodovou šňůrou se pak přiblížila dokonce na 71:79. Tři úspěšné šestky Krejčího, jedna Kyzlinkova a mezitím Hrubanova trojka zajistily českému výběru náskok 15 bodů. Závěr si favorit pohlídal, dostal se do náskoku 94:75 a soupeř už jen zmírnil prohru.

"Především ve dvou okamžicích jsme zahráli velmi dobře – ve druhé čtvrtině na jejím konci a ve čtvrté, když se oni přiblížili na osm bodů. V tu chvíli jsme dobře bránili a zahráli výborně v útoku. Hodně měnili obranu – zónovou, jedna na jedna, přebírání… To není jednoduché," uvedl Ocampo.

"My jsme ale dobře posouvali míč, dali jsme 16 trojek. Dobře jsme napichovali obranu, měli extra pass dovnitř i ven. Častěji jsme dostávali míč do vymezeného území. Jsem rád za to, jak jsme hráli," dodal španělský kouč.

Olympijská předkvalifikace basketbalistů v Tallinnu – skupina A:

Česko – Severní Makedonie 94:82 (19:16, 45:39, 71:58)

Sestava a body Česka: Hruban 18, Krejčí 16, Böhm 13, Sehnal 8, Kříž 4 – Kyzlink 18, Peterka 14, Puršl 2, Svejcar 1.

Nejvíce bodů Severní Makedonie: Shorts 27, Andonoski 14, Stojanovski 13.

Fauly: 22:23. Trestné hody: 27/18 – 20/13. Trojky: 16:7. Doskoky: 42:25.

Estonsko - Izrael 67:65 (36:34)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články