Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Zídek jde ve stopách slavného otce. V NCAA sází trojky a věří, že může uspět

Před dvěma lety uvažoval Jan Zídek o tom, že skončí s kariérou. Poté ovšem syn prvního Čecha v NBA a vnuk českého Basketbalisty století znovu našel chuť do hry a během první sezony v americké univerzitní soutěži NCAA si potvrdil, že může hrát na vysoké úrovni.

Jan Zídek
zdroj: twitter.com/Pepperdine Men’s Basketball

V roce 2018 váhal jako hráč USK Praha, zdali má v basketbalové kariéře pokračovat. "Hodně jsem trénoval s muži, vedle toho hrál extraligu do 19 let a první ligu mužů. Měl jsem hodně povinností ve škole a na chvíli toho i nechal. Pak mi ale začal basket chybět. Hlavně jsem si uvědomil, kolik jsem tomu už dal, a viděl potenciál, který tam je," uvedl Zídek v rozhovoru pro Českou basketbalovou federaci.

Ožil v dresu Radotína ve druhé lize. "Nejdřív to bylo spíš pro zábavu, ale pak jsem si uvědomil, že ve spojení s Amerikou jde díky basketu získat i vysokoškolské vzdělání, což člověku dává spoustu možností. Tahle myšlenka mě nakopla a pak už jsem trénoval i navíc a šel za svým americkým snem," pokračoval dvacetiletý hráč.

"První rok na Pepperdine jsem viděl, že ten potenciál mám, a ještě víc jsem vnímal, že je to vše jen o tvrdé práci. Až pak můžu něco dokázat. Tohle mě teď žene zpět na vysokou basketbalovou úroveň."

Dril pod vedením bývalého kouče svého otce

Vyzkoušet univerzitu v USA mu doporučoval otec Jiří, který v roce 1995 získal prestižní titul v NCAA s týmem UCLA z Los Angeles. Jan Zídek zakotvil v nedalekém Malibu na škole Pepperdine, kde ho vede trenér Lorenzo Romar, jehož zažil Zídek starší jako asistenta v UCLA.

"Hodně mi pomáhal. Bavil se se mnou, což dělá i s ostatními hráči, ale šlo by říct, že se o mě staral docela dost. Ptal se na školu, jak se adaptuji na trénink a podobně. Když ale přišel zápas, už je to 'byznys' a trenéři jsou placení za to, aby vyhrávali. Pak už se nemůžou dívat, čí je kdo syn."

V sezoně odehrál kvůli zlomenině záprstní kůstky v pravé ruce jen 15 zápasů s průměrem 5,5 bodu. Jeho maximem v jednom utkání bylo 16 bodů. V průměru hrál přes deset minut na zápas. "Osobně jsem čekal zhruba 15 minut na zápas, celkově jsem ale rád, že jako nováček jsem zvládl hrát i 20 minut a dávat 10 bodů," řekl Zídek.

Konec ročníku před branami play-off 

Pepperdine unikl postup do celostátního play-off, které se nakonec kvůli koronaviru nehrálo. "Tým byl velice silný a cítili jsme, že cílem mělo být play-off. Nechybělo do něj moc."

V 15 utkáních stihl dát dohromady 14 trojek. "Přišel jsem s nálepkou střelce, i když ne vyloženě trojkaře. Už v trénincích jsem se do nich hodně pouštěl a trenér mi při tom dával prostor. Spoluhráči si na to časem zvykli a respektovali mě jako skórera. Možná se to může zdát skoro drzé, že jsem jako prvák měl sem tam v zápase i víc střel, ale u nás se to bralo v pohodě," prohlásil.

I když na zápas NBA ještě zajít nestačil, v Malibu má možnost na některé hvězdy narazit. "Když jsme jednou hráli zápas venku, na naši školu přijel hrát syn LeBrona Jamese. Ten se tam objevil také a spolužáci se s ním fotili. Často u nás v létě trénují i hráči NBA, protože mají Malibu rádi. Několikrát jsem u nás viděl připravovat se i Joakima Noaha, který byl v té době bez kontraktu," vysvětlil Zídek.

Jeho snem je jít v otcových stopách a zahrát si NBA. "Anebo bych se po skončení školy poohlédl po možnostech v Evropě. Tam bych nejraději zamířil do Euroligy. Do té doby se ale může stát spousta věcí," konstatoval Zídek, kterého příští týden čeká v Nymburku soustředění výběru hráčů z české ligy a amerických univerzit pod vedením reprezentačního kouče Ronena Ginzburga.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články