Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Zemřel jeden z nejvýznamnějších domácích basketbalistů Ivo Mrázek. Bylo mu 93

Ve věku 93 let zemřel Ivo Mrázek, jeden z nejvýznamnějších domácích basketbalistů všech dob. Poslední žijící mistr Evropy v basketbalu z roku 1946 jako trenér dovedl československý tým k pátému místu na olympijských hrách v Římě 1960.

Ivo Mrázek (vlevo)
zdroj: ČTK

Mrázek těsně po válce v roce 1946 vybojoval s národním týmem na mistrovství Evropy zlatou medaili a na přelomu čtyřicátých a padesátých let k ní navíc přidal ještě tři stříbrné.

Čechoslováci si tehdy na šampionát, pouhý rok po válce, jako talisman vezli prsť z popraviště z Pankráce. "Krabičku, která byla zabalená v národní vlajce, jsem opatroval jako benjamínek výběru. Před každým zápasem jsme na ni přísahali," svěřil se Mrázek.

Finálové utkání s favorizovanou Itálii rozhodl pár vteřin před koncem. Nikdy se ale nepovažoval za hvězdu týmu. "Nezajímaly mě osobní statistiky nebo úspěchy. Vůbec nevím, kolik jsem dal za kariéru košů," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve věku 93 let zemřel legendární basketbalista Mrázek

Úspěšný byl Mrázek i jako trenér. V roce 1960 dovedl reprezentaci mužů k pátému místu na olympijském turnaji v Římě a na klubové scéně pomohl Zbrojovce Brno k šesti československým titulům.

"V šedesátých letech byl v Brně basketbal na evropské úrovni, ale chyběla pořádná tělocvična. Na naše zápasy chodily tisíce lidí, kteří se beznadějně mačkali na sebe," popisoval s hrdostí slavnou éru.

S trénováním skončil v roce 1990, ani poté se ale na Mrázka nezapomnělo. Návrhy na udělení státního vyznamenání sice neuspěly, umístil se ale na třetím místě v anketě o Českého basketbalistu století a dostal ocenění od brněnské radnice i Jihomoravského kraje.

Na konci minulého roku se osobně zúčastnil slavnostní premiéry koprodukčního filmu ČT Zlatý podraz, jehož příběh byl založen i na jeho úspěších.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články