Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zápas proti Velké Británii je v tomto okně nejdůležitější, uvědomuje si Satoranský

Po páteční porážce 64:72 na půdě favorizovaného Řecka mají čestí basketbalisté možnost domácího reparátu. V Pardubicích vyzvou v kvalifikaci o mistrovství Evropy v roce 2025 Velkou Británii, proti které by mohli urvat svoji první výhru skupiny F. Uspět v domácím prostředí je pro svěřence trenéra Diega Ocampa o to podstatnější, že Britové na úvod kvalifikačního kola uspěli v Nizozemsku 98:84. Přímý přenos duelu Česko – Velká Británie sledujte v živém vysílání ČT sport od 20:15.

Čeští basketbalisté v kvalifikaci na Eurobasket 2025
zdroj: cz.basketbal

Češi v pátek litovali, že z duelu s favorizovaným Řeckem nevytěžili více, protože cítili, že s menším počtem ztrát a při lepším doskoku mohli sahat po vítězství.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání basketbalistů Řecko – Česko

"Může to být takový odrazový můstek pro pondělní zápas. Ale bude potřeba, abychom se ještě zlepšili, protože domácí zápas proti Velké Británii je nejdůležitější v tomhle okně. Bude důležité si držet domácí neporazitelnost. Pomáhá nám, že už spolu hrajeme dlouho, každý ví, co má od druhého očekávat. Teď jde o to, abychom se ještě víc sehráli a našli se v celkovém systému," řekl novinářům lídr týmu Tomáš Satoranský.

Byl u toho jako šestnáctiletý mladík, když se Češi s Velkou Británií utkali naposledy. Tehdy 17. září 2008 také v Pardubicích tým trenéra Michala Ježdíka prohrál 63:67. Nezabránil tomu ani 28 body současný generální manažer mužských reprezentací Jiří Welsch, Satoranský zaznamenal pět bodů. O 11 dnů dříve prohráli Češi s Brity v Londýně 68:87.

V kádru Velké Británie je i Amin Adamu z Olomoucka, který si za necelých 12 minut na hřišti proti Nizozemsku připsal dva body, dva doskoky a jednu asistenci. "Jsem nadšený pokaždé, když můžu nastoupit za národní tým. Je to požehnání a hrát s Čechy bude něco," řekl Adamu.

Na úspěšném vstupu Britů do kvalifikace se podílel 23 body Myles Hesson z japonské Tojamy, double double za 14 bodů a 12 doskoků zaznamenal Luke Nelson z Londýna.

Na české straně bude zápas výjimečný pro kapitána Vojtěch Hrubana, který minulý ročník strávil v dresu londýnských Lions. "Zahraju si proti klukům, se kterými jsem byl spoluhráč a s několika jsme se stali dobrými kamarády a jsme pořád v kontaktu. Takže rád je uvidím, rád si proti nim zahraju a bude to trošku něco jiného," prohlásil Hruban.

V soutěžním zápase se Češi představí doma po roce poté, co loni v Pardubicích v kvalifikaci mistrovství světa prohráli s Francií 59:72. Za soupeře tehdy hrál Victor Wembanyama, pozdější jednička draftu NBA a současný hráč San Antonia. Bylo to ještě před bývalým koučem Ronenem Ginzburgem. Nový kouč Ocampo se zatím představil českému publiku jen loni v srpnu na turnaji v Brně při porážkách s Argentinou (87:101) a s Belgií (73:75).

Čechy čeká první důležité vystoupení doma. "V tomto formátu šesti zápasů je důležitý každý bod, což jsme poznali loni v létě v olympijské předkvalifikaci. Proto musíme být maximálně připravení odmakat to od první do poslední sekundy," prohlásil Ocampo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články