Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Zahraniční hráčky nám trenéra závidí. Pro něj budeme hrát na 200 procent, řekla Hejdová

Jako kapitánka reprezentace basketbalistek funguje Romana Hejdová i jako spojka mezi trenérem a kabinou. Sama však tvrdí, že to není příliš potřeba, protože kouč Štefan Svitek je podle ní "správňáckej chlap", pro kterého je každá hráčka připravena podat na začínajícím mistrovství Evropy nikoliv stoprocentní, ale dvousetprocentní výkon.

Romana Hejdová
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Je to jeden z nejlepších trenérů, pod jakým jsem kdy pracovala," řekla Hejdová. "Když se dával tým dohromady, tak jeho postava sehrála velkou roli. Sám hráčky obvolával, je to férovej chlap, který všem dal šanci, a karty nebyly předem rozdané," přidala.

"Když se potkám s hráčkami ze zahraničí, které ho znají, tak říkají: Ten je skvělej, toho vám závidíme," uvedla Hejdová. "Je férovej a to u holek hrozně rozhoduje. Zařve na tu nejhorší i na tu nejlepší. Někdy trenér základní pětce nic neřekne, ale v ženském kolektivu nesmí být rozdíly, kdo bude hrát a kdo ne. Je to správňáckej chlap, pod ním chce každý vydat ne 100, ale 200 procent," prohlásila.

Je nám líto, video expirovalo.
Ženská basketbalová reprezentace má za sebou první trénink v dějišti ME

Hejdová převzala roli kapitánky na začátku přípravy, když kvůli zdravotním potížím chyběla Kateřina Elhotová. "Vyplynulo to ze situace. Pan trenér Svitek mi říkal, ať si vezmu kapitánství, a už u toho zůstalo," uvedla. "Ale není to tak, že holky poslouchají jen mě. Domlouváme se všichni. Ale já ráda mluvím, je to pro mě přirozené a bylo to i předtím, když jsem nebyla kapitánka," dodala.

Role v týmu se tak pro ni nijak zásadně nezměnila, navíc vůdčí typ je i v soukromí. "Na hřišti to organizuju, což přichází se zkušenostmi. Odmala mi taky všichni říkají, že jsem hroznej diktátor a generál. Ale buď to v sobě máte, nebo ne. Někdy vedu i přítele, který mi říká, že ho hrozně buzeruju. Ale sport a soukromí odlišuju," prohlásila.

Český tým vstoupí do šampionátu ve čtvrtek zápasem proti Francii a podle Hejdové nesmí proti vicemistryním Evropy prospat začátek. "V tom máme problém. A když srovnám nasazení hráček Francie, kde dlouhá léta hraju, tak my jsme hodně zakřiknuté, takové ledové královny. Ale na Francouzky musíme skočit, jinak nás přejedou," konstatovala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články