Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Začíná ME v basketbalu, Češi chtějí překvapit

Celje - Ve středu startuje mistrovství Evropy basketbalistů a po šesti letech se na něm představí i česká reprezentace. Tým vedený trenérem Pavlem Budínským sice patří mezi outsidery turnaje, přesto by rád zabojoval o postup ze skupiny C v konkurenci domácího Slovinska, Španělska, Chorvatska, Gruzie a Polska. Do osmifinále postoupí tři celky z každé ze čtyř skupin. Mistovství sledujte na programu ČT sport a našem webu, zápas Španělsko - Chorvatsko začíná v 17:40, ČR hraje se Slovinskem od 20:50.

Čeští basketbalisté
zdroj: ČT24

V odhadech odborníků se český tým pohybuje na 22. místě z 24 účastníků. Za ním jsou už jen soupeř ze skupiny Gruzie a Ukrajina. "Je pravda, že podle papírových předpokladů se s námi moc nepočítá. Ve skupině se spíš mluví o Španělsku, domácím Slovinsku a Chorvatsku. Taky Polsko s Gruzií patří v posledních letech k mužstvům, která se pohybují na vrcholných akcích," řekl trenér Budínský.

"Naším hlavním úkolem je, abychom ukázali, že Česká republika má konkurenceschopný tým, který když bude hrát správným způsobem, může pomýšlet na vítězství. Kolik jich získáme a jestli to bude stačit na postup, to neumím říct. Pokud se to povede, bude to fantastický úspěch," dodal. Naději mu dává, že se podařilo složit momentálně nejsilnější možnou sestavu. Veterány pamatující si poslední šampionát Welsche, Bartoně a Bendu doplňují talentovaní Satoranský s Veselým, kteří prošli draftem do NBA a Veselý tam už má dvě sezony odehrané.

Důležité je i to, že se stačil uzdravit klíčový pivot Benda, který byl v loňské kvalifikaci nejlepším českým střelcem. "Podle mě jsme v nejsilnějším složení, byť by to možná jiný trenér poskládal odlišně. Ale každý, kdo se v basketbalu pohybuje, se shodne v rychlém odhadu minimálně na deseti jménech," uvedl Budínský. "Welsch a Bartoň jsou hráči starší generace, zkušenost. Nadcházející generaci zastupují Veselý, Satoranský, Jelínek. Plus pochopitelně Pumprla, Hruban, který měl výbornou sezonu v Nymburce. V tuto chvíli je tým poskládaný tak, že by se měl měřit s nejlepšími," dodal.

Šampionát by měl být oslavou basketbalu

Země už několik týdnů žije turnajem a potvrzuje, že basketbal je tam jedním z nejoblíbenějších sportů. I proto fanoušci doufají, že tým vedený zkušeným trenérem Božidarem Maljkovičem uspěje. Vedle Slovinska patří mezi favority na medaile Řecko, které chce napravit 6. místo z minulého šampionátu, Španělsko, Litva a Francie.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté před úvodním zápasem proti Slovinsku

Pro český tým začne turnaj soubojem se Slovinskem, které chce hned na úvod potvrdit ambice, ale zároveň bude pod velkým tlakem. "Pro nás to bude velmi těžké utkání před vyprodanou halou. My si to můžeme užít. Kvůli tomu, hrát takové zápasy, jsme to přeci dělali. Bude to pro nás možná jeden z nejlepších zážitků kariéry. Můžeme ale jen překvapit. Pokud se máme s někým měřit, pak je to s Chorvatskem, Polskem a Gruzií," dodal Budínský.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články