Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kvalifikace o Euroligu žen 2024/2025

Žabiny v Maďarsku zabojují v odvetě play-off o Euroligu

Brněnské Žabiny odpoledne čeká odvetné utkání kvalifikace o Evropskou ligu v maďarském Szekszárdu. Doma zvítězily těsně 67:66, nicméně k odvetě brněnské hráčky vyrazily s cílem znovu zvítězit a po deseti letech se vrátit do nejprestižnější evropské klubové soutěže. Přímý přenos utkání sledujte od 17:50 na ČT sport a ČT sport Plus.

Žabiny Brno v tréninku na Starez Aréně Vodova
zdroj: Žabiny Brno

Žabiny do play-off o Euroligu vstupovaly v roli mírného favorita a s cílem vyhrát oba zápasy. "Nechtěli jsme spoléhat na kalkulaci a případné bodové rozdíly. To stále platí. První duel jsme vyhráli sice jen o bod, ale sem jsme přijeli zase vyhrát," řekl trenér Viktor Pruša.

V prvním zápase provázela jeho svěřenkyně nervozita pramenící i z toho, že jejich domácím prostředím nebyla hala Rosnička, ale Městská hala na Vodově, splňující podmínky pro Euroligu. "Měli jsme velmi nízkou efektivitu střelby, na holky asi dolehla důležitost utkání. Podstatné ale bylo, že jsme se herně dostali tam, kam jsme chtěli. Na tom budeme stavět i tady v odvetě," uvedl Pruša.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Žabiny chtějí vylepšit hru a postoupit

V Szekszárdu je ženský basketbal sportem číslo jedna a očekává se bouřlivá atmosféra v plné hale. "Pokud bychom se měli bavit o nervozitě z tohoto důvodu, tak v Eurolize nemáme co dělat. Prostě hrajeme o všechno, přijeli jsme sem vyhrát," prohlásil osmatřicetiletý trenér.

Základem úspěchu by měla být dobrá defenziva. "Zápasy venku se vyhrávají obranou. Budeme se muset zaměřit na jejich střelecké opory Whittleovou a Westbeldovou. V přípravě jsme se tomu hodně věnovali a věřím, že to přinese úspěch," řekl Pruša.

Sílu českého vicemistra ocenila trenérka Szekszárdu Bianka Magyarová. "Měli jsme z něj v prvním zápase možná až velký respekt, spoustu míčů jsme ztratili pod oběma koši. V tomhle se musíme zlepšit, a pokud se nám to povede, máme velkou šanci se dostat do Euroligy," řekla.

Brněnskému celku stačí k postupu i basketbalově netradiční remíza a samozřejmě jakékoliv vítězství. Pokud se mu podaří v odvetě uspět, čeká jej ve skupině Mersin, Bourges a Olympiakos Pireus. V případě vyřazení se podobně jako v minulých letech představí v Evropském poháru proti španělskému Estudiantes, francouzskému Tarbes a lepšímu z dvojice Kluž – Iraklis Soluň.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články