Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Žabiny rozstřílely doma Moschato, Levhartice znovu bez úspěchu

Basketbalistky Žabin porazily v pátém kole Evropského poháru FIBA řecký tým Eleftheria Moschato jasně 93:45, ve skupině A zaznamenaly druhou výhru a drží naději na postup do vyřazovací části. Naopak druhý brněnský celek KP Tany nestačil na favorita celé soutěže a prohrál ve Francii s Bourges 51:86. Oba moravské celky mají bilanci dvou výher a tří porážek a udržují šanci na postup do play-off. Naopak se svým premiérovým ročníkem se musí po porážce 65:88 v italském Sassari rozloučit hráčky Chomutova.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Žabiny Brno – Eleftheria Moschato

Žabiny proti Moschatu od prvních minut diktovaly tempo, mimořádně se jim dařila střelba a jen za druhou čtvrtinu daly 31 bodů. Po přestávce dominance Žabin pokračovala a nezastavila se ani při třicetibodovém rozdílu, poté co dostaly příležitost i hráčky z lavičky. Brňanky trefily v zápase celkem 16 trojek, jejich nejlepší střelkyní byla Nikolina Kneževičová s 27 body.

"Jsem strašně rád, že jsme náš existenční zápas Eurocupu zvládli takovým stylem. Trošku nás může mrzet, že skóre nehraje roli, protože důležité je, že jsme vyhráli o tři, takže máme lepší vzájemný zápas a jsme stoprocentně třetí ve skupině," konstatoval asistent trenéra Michal Martišek.

Mladý tým KP Tany ve Francii na favorita nestačil. Trojnásobný šampion Evropské ligy a vítěz Eurocupu z roku 2022 od prvních minut ovládl dění na hřišti a už v poločase vedl o 35 bodů. Po změně stran francouzský tým ubral na intenzitě a Brňankám se alespoň podařilo zastavit nárůst ztráty. V dresu Bourges zaznamenala double double kanadská pivotka Kayla Alexanderová, autorka 21 bodů a 15 doskoků. Nejlepší střelkyní hostů byla Eva Kopecká s 11 body.

A zatímco oba brněnské celky jsou krok od postupu do play-off, se svojí premiérovou účastí v evropské soutěži se musí rozloučit svěřenkyně trenéra Pavla Staňka. Levhartice za týden odehrají na palubovce madridského týmu Estudiantes svoje poslední utkání skupiny.

Doma Chomutov podlehl Sassari o deset bodů a také na Sardinii s ním sehrál s výjimkou úvodní desetiminutovky vyrovnanou partii. Třetí čtvrtinu dokonce Levhartice vyhrály o pět bodů. Na celkovou výhru to však nestačilo.

Nejlepší střelkyní zápasu byla chomutovská opora Najai Wynnová-Pollardová s 24 body, k nimž přidala devět doskoků. Domácí tým táhla jiná Američanka Ashley Joensová, která nasbírala 23 bodů včetně čtyř trojek a devět doskoků.

Výsledky 5. kola Evropského poháru basketbalistek

Skupina A

Žabiny Brno – Eleftheria Moschato 93:45 (21:11, 52:29, 72:41)
Nejvíce bodů:
Kněževičová 27, Lopezová-Senechalová 17, Záplatová 15 – Zecová 15, Kiserová a Bickleová po 7.
Flammes Carolo - Cadi La Seu 70:74 (32:42)

Skupina H:

Bourges – KP Tany Brno 86:51 (29:9, 60:25, 77:36)
Nejvíce bodů: Alexanderová 21, Nacickaiteová 18, Pouyeová 13 – E. Kopecká 11, Hynková 10, Galičková 9.
Grengewald – Antalya 91:90 (46:43)

Skupina K

Sassari – Chomutov 88:65 (32:11, 56:33, 70:52)
Nejvíce bodů: Joensová 23, Racová 17, Carangelová 13 – Wynnová-Pollardová 24, Fučíková 14, Kučerová 11.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články