Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Za tweet čínská protiakce. CCTV zruší přenosy NBA kvůli Moreyho podpoře hongkongských protestů

Tweet generálního manažera Houston Rockets Daryla Moreyho, který minulý týden na sociální síti podpořil protivládní demonstrace v Hongkongu, má dalekosáhlé důsledky. Čínská státní televize CCTV zruší přímé přenosy z přípravných basketbalových zápasů týmů NBA, které se představí v Šanghaji a Šen-čenu. Nepomohla ani Moreyho omluva Číně i čínským fanouškům poté, co příspěvek po zveřejnění autor smazal.

Daryl Morey
zdroj: Reuters autor: USA TODAY

"Věříme, že jakékoliv prohlášení, které zpochybňuje národní suverenitu a sociální stabilitu, nespadá do oblasti svobody projevu," uvedla televize v prohlášení. Podle AFP se navíc televize chystá přehodnotit veškerou spolupráci s NBA. V Číně se ve čtvrtek a v sobotu utkají v rámci přípravy Los Angeles Lakers s hvězdným LeBronem Jamesem a Brooklyn Nets.

Tweet, který vyvolal pohoršení mezi čínskými basketbalisty, fanoušky i úřady, Morey zveřejnil na sociálních sítích v závěru minulého týdne. Vyzval v něm k podpoře hongkongských obyvatel při pátečních protestech.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak Morey píchl do "čínského vosího hnízda"

Obyvatelé Hongkongu manifestují již několik měsíců. Původně požadovali stažení návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, protesty ale přerostly v obecnější požadavky na demokratizaci systému.

Moreyho vyjádření rozčílilo sponzory, média i představitele basketbalu v zemi, která do NBA investuje miliardy. Zámořská liga je v Číně velmi populární od doby, kdy právě Houston Rockets angažovali v roce 2002 hvězdného pivota Jaa Minga, současného prezidenta Čínské basketbalové federace.

"Nechtěl jsem, aby můj tweet urazil fanoušky Rockets a mé přátele v Číně," napsal Morey. "Chtěl jsem pouze vyjádřit jednu myšlenku, založenou na jednom výkladu jedné složité události. Od té doby jsem měl tu možnost vyslechnout a posoudit další hlediska," napsal Morey na Twitteru.

Celebrity a fanoušci nicméně kvůli Moreyho vyjádření odříkávají účast na exhibičních zápasech. Zrušena byla krátce před zahájením i charitativní akce NBA na základní škole v Šanghaji. Konání samotných zápasů by ale ohroženo být nemělo.

Moreyho omluva naproti tomu vyvolala vlnu nevole na Západě, kde NBA udržuje pověst instituce, která podporuje svobodu projevu a diskusi politických a společenských témat, píše list the New York Times. Za Moreyho se postavil také komisionář NBA Adam Silver, podle kterého má generální manažer plné právo uplatnit svobodu vyjadřování.

Zdroj
ČTK, Twitter, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články