Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Za absurdní divadlo přece jen sestup, Kralupy a Sparta míří do druhé ligy

Praha – Výkonný výbor České basketbalové federace nakonec změnil rozhodnutí Dozorčí a odvolací rady v kauze úmyslného střílení vlastních košů během utkání Kralupy nad Vltavou – Sparta. Příští sezonu tak oba celky zahájí ve druhé lize. VV rozhodl o vyloučení klubů kvůli machinaci porušující regulérnost soutěže.

Začátkem března vyloučila disciplinární komise oba týmy ze soutěže, ale po odvolání zmírnila Dozorčí a odvolací rada trest na třízápasový distanc, který pro Kralupy i Spartu znamenal konec sezony, nikoli sestup. Místo toho klubům udělila výraznější pokuty ve výši dvacet a čtyřicet tisíc korun.

To nicméně odporuje disciplinárnímu řádu, jenž podle paragrafu 38 za ovlivnění regulérnosti ligy nakazuje družstva vyloučit a uložit jim maximální pokutu tisíc korun. Proto výkonný výbor zasáhl a trest opět změnil.

"Došlo k přezkoumání rozhodnutí. Výbor jednání obou klubů ohodnotil jako machinaci porušující regulérnost soutěže," stojí v prohlášení basketbalové federace. Výbor oběma klubům snížil finanční trest na pokutu 1000 korun a vyloučil je ze soutěže. "Obě družstva jsou tak pro příští sezonu přeřazena do 2. ligy žen," uvedla ČBF.

Přísnější tresty dostali i oba trenéři. Marcela Krämer ze Sparty má zakázanou činnost ve všech soutěžích do 31. prosince. Trenér Kralup Lukáš Rob obdržel stejný trest do 15. ledna 2018. Původně měli mít distanc do srpna a října.

Duel se odehrál 26. února v Kralupech. Za stavu 61:60 si domácí hráčky daly minutu před koncem úmyslný vlastní koš. Oba týmy poté rezignovaly na snahu o vítězství a útočily na vlastní koše. Soupeřky záměrně faulovaly, trestné hody však cíleně neproměňovaly.

Zástupci Kralup frašku vysvětlovali tím, že chtěli zápas dovést do prodloužení, v němž by mohli zabojovat o výhru o devět bodů, která by je posunula na čtvrtou příčku.

Středočešky nakonec vyhrály 63:62, o čemž rozhodl vlastní koš Sparty, a při stejné bilanci skončily na pátém místě tabulky právě za celkem z hlavního města vinou horších vzájemných zápasů.

Vyloučení Sparty zároveň znamená, že by klub mohl přijít o status sportovního centra mládeže B. Ten je totiž vázán na působení ve druhé nejvyšší soutěži.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články