Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Z hráče hned generálním manažerem. Je to primárně o shánění peněz, říká Marko o nové roli

Na konci května slavil s Brnem v NBL zisk bronzových medailí ještě jako hráč, od nové sezony už ale bude působit jako generální manažer týmu. Roman Marko se ihned po ukončení aktivní kariéry přesunul do manažerské pozice brněnského klubu a čeká ho nová životní i profesní etapa.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Marko se stal generálním manažerem Brna

Po sedmnácti sezonách mezi českou basketbalovou elitou a s bilancí téměř šesti tisíc nastřílených bodů se Marko po posledním zápase za Brno prakticky okamžitě stal novým generálním manažerem klubu. A hned se dal do nové práce.

"Úkolů je poměrně dost. Na konci května téměř všem lidem v klubu skončily smlouvy. Od hráčů přes realizační tým, ale i zaměstnance, marketing a tak dále. Jednání je poměrně dost. Každý by chtěl novou smlouvu, každý by chtěl samozřejmě přidat. Úkol číslo jedna je nastavit to personálně tak, aby to dávalo smysl jak po stránce herní, tak po stránce organizační a marketingové," říká Marko v rozhovoru Sportovních zpráv.

Jeho hlavní náplň práce je jasná. "Co se týče mé pozice, je to primárně o shánění peněz. Ve sportu to tak je, bez peněz si moc vyskakovat nemůžete. Naštěstí mám dobré šéfy, kteří jsou silní ekonomicky a na začátek pomůžou. Nesmím zapomenout na stránku sportovní. Touto i předešlou sezonou se basketbal v Brně zotavil, nastavil na vyšší příčky, a toto bychom chtěli buď udržet, nebo ještě o krůček vylepšit," přeje si Marko.

K práci v nové pozici mu pomáhá i vzdělání. "Management sportu a trenérství jsem už před nějakým časem dostudoval. Nyní studuju trenérskou licenci – profilicenci A, tu nejvyšší. Není to už vysoká škola, jde o nejvyšší trenérské vzdělání," doplňuje Marko.

Dosaženého vzdělání si váží a uvědomuje si, že mu do startu v nové roli může hodně pomoct. "Myslím si, že je dobré znát teoretický základ, od managementu přes marketing a tak dále. A tím, že jsem hrál na profesionální úrovni skoro dvacet let, tak mám i ty praktické zkušenosti. Poznal jsem spoustu lidí, trenérů, manažerů. Potkal jsem lidi, kteří byli velmi dobří a od kterých jsem se mohl učit. A potkal jsem i lidi, kteří už tak dobří nebyli a chtěl bych se vyvarovat chyb, co udělali," tvrdí Marko.

V těchto týdnech si Marko prochází náročným manažerským obdobím. Hlavním cílem bude udržet pohromadě úspěšný kádr, jenž si v nedávno skončeném ročníku došel pro ligový bronz.

"Byl bych strašně rád. Samozřejmě tím, že jsou kluci kvalitní a většina z nich měla dobré sezony, tak je o ně zájem. Určitě mají nabídky i z jiných klubů, my musíme přihlížet i na rozpočet, který máme na příští sezonu. Nicméně většina z nich nabídky dostala na pokračování. Teď vedeme jednání, jak to bude pokračovat. Ale říkám, byl bych strašně rád, kdyby se ta osa nebo většina týmu udržela," dodává Marko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články