Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Welsch: Když Ginzburg poprvé mluvil o olympiádě, vysmáli jsme se mu

Lille - Když v listopadu 2013 nastupoval izraelský trenér Ronen Ginzburg na lavičku národního týmu, mluvil o tom, že by chtěl s basketbalisty zabojovat o olympijské hry. Tehdy se mu smáli i samotní hráči v čele s kapitánem Jiřím Welschem. Titíž, kteří ani ne dva roky poté skončili sedmí na mistrovství Evropy a vybojovali si tak účast v kvalifikaci o hry v Riu de Janeiro.

"Mohu potvrdit, že už když Neno nastupoval, tak mluvil o olympiádě. Tehdy jsme si všichni mysleli, že se zbláznil a smáli jsme se tomu," vzpomínal Welsch po triumfu 97:70 nad Lotyšskem.

Vítězství přineslo historický úspěch pro český basketbal v podobě sedmého místa na ME. "Po výhře nad Chorvatskem v osmifinále jsem říkal, že je to historický den pro český basketbal. No a dnes to musím zopakovat. Na tento moment čekalo několik generací. Nebylo to snadné, protože jsme hráli třetí zápas ve třech dnech. Ale předvedli jsme úžasný výkon a zaslouženě jsme vyhráli," těšilo Welsche.

"Splnili jsme oba dva cíle, pro které jsme si přijeli. Jsem hrdý na všechny kluky, že v sobě našli fyzickou i mentální sílu, aby se připravili, abychom turnaj dokončili na pozitivní notě," dodal.

Pro pětatřicetiletého rozehrávače Nymburku má výhra nad Lotyšskem ještě jednu přidanou hodnotu. Kvůli kvalifikaci o olympijské hry si minimálně o rok prodlouží reprezentační kariéru. "Asi jo. Uvidíme, co bude za rok. Letos jsem měl pocit, že mám týmu pořád co dát. Čeká mě sezona v Nymburce, když po ní bude ten pocit přetrvávat a bude o mě zájem ze strany trenérů, o olympijské hry bych si rád zahrál. Bylo by to něco, o čem jsem už v téhle fázi kariéry ani nesnil," řekl Welsch.

Zatím však není jisté, jestli i za rok u toho bude jeho generační souputník Luboš Bartoň, kterého na turnaji trápily zdravotní potíže. "Nemohu mluvit za Luboše, ale co dnes říkal, tak to byl asi jeho poslední zápas za reprezentaci," prozradil Welsch.

Welsch s Bartoněm pamatují i historicky první účast samostatného Česka na mistrovství Evropy 1999. Od té doby prý český tým zásadně změnil myšlení, což je důvodem úspěchu. "Před deseti lety jsme jeli na ME jako na výlet, podívat se na velký basketbal. Když se nám senzačně povedlo porazit Chorvatsko a Litvu, bylo to jako slavit Vánoce," vzpomíná Welsch.

"Teď jsou tu kluci jako Tomáš Satoranský a Honza Veselý, kteří vyrůstali v zahraničí a nasáli jinou mentalitu. Berou se jako hráči na stejné úrovni jako zahraniční hvězdy. Vy jste Chorvaté? OK. My jsme zas Češi a nepřijeli jsme se na vás koukat, ale porazit vás. To je změna tohoto týmu, která vedla k tomuto výsledku," prohlásil Welsch.

Proto může se spoluhráči oslavovat velký úspěch, i když sám ještě nevěděl, jak budou oslavy probíhat. "Pátek večer ve městě, kde ani pořádně nevím, co je. Asi dva otevřené pajzly, co jsme viděli kolem hotelu. Uvidíme. Máme za sebou devět zápasů ve 14 dnech, tak snad najdeme ještě nějakou sílu to pořádně oslavit," dodal Welsch.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články