Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Warriors jsou znovu po 40 letech králi NBA

Cleveland - Basketbalisté Golden State Warriors jsou po 40 letech mistry NBA. Finále s Clevelandem vyhráli 4:2 na zápasy, sérii zakončili vítězstvím v hale Cavaliers 105:97. Nejužitečnějším hráčem finálových bojů byl zvolen Andre Iguodala z týmu nových šampionů.

Stephen Curry a Andre Iguodala s trofejí pro vítěze NBA
zdroj: AP autor: Paul Sancya

Hráči Golden State šestý zápas na hřišti Clevelandu dobře začali a po první čtvrtině vedli 28:15. Unavení domácí se do poločasu vzpamatovali a v úvodu třetí části se ujali vedení 47:45. Poté se však začala projevovat širší rotace Warriors, kteří si vypracovali až patnáctibodový náskok. O tak vysoké vedení ani jednou v sezoně nepřišli.

Lídr Clevelandu LeBron James, jenž se před sezonou vrátil z Miami domů s cílem získat pro tým po více než pěti desetiletích titul, zůstal ve svém snažení po zranění Kyrieho Irvinga a Kevina Lovea v úvodu play-off poněkud osamocen. V sérii odehrál průměrně 46 minut na zápas a v závěru působil vyčerpaným dojmem. Bez jeho nápadů to v útoku domácích skřípalo.

Zklamaný LeBron James
zdroj: AP autor: Darron Cummings

Trochu dramatu přinesly až tři trojky J. R. Smithe v posledních dvou minutách, ale blíže než na čtyři body se Cavaliers nedostali. Nestačil jim ani Jamesův příděl 32 bodů, 18 doskoků a devíti asistencí. V celé finálové sérii si připsal průměrně 35,8 bodu, 13,3 doskoku a 8,8 asistencí na zápas. Tak vysoká čísla žádný hráč v historii NBA neměl.

Ze svých šesti účastí ve finále NBA však James přetavil v zisk titulu pouze dvě. "Nezáleží na tom, jestli hraju v Miami, Clevelandu nebo na Marsu. Když prohrajete finále, je to vždycky zklamání," neskrýval rozčarování James, jenž po zápase proseděl hodinu v šatně s hlavou skrytou v ručníku. "Došly nám talenty. Dali jsme do toho všechno, co jsme mohli," dodal.

Utkání Cleveland - Golden State
zdroj: AP autor: Ezra Shaw

Majitel ceny MVP Iguodala k úterní výhře přispěl 25 body stejně jako rozehrávač Curry, který byl už v únoru zvolen nejužitečnějším hráčem této ligové sezony. Iguodala, který opět odvedl skvělou práci i při obraně Jamese, je prvním držitelem této ceny, který v základní části nenastoupil ani jednou v základní sestavě. Do té se dostal až na poslední tři finálová utkání, kdy kouč Steve Kerr zamíchal sestavou.

"Mnozí museli hodně obětovat, Iguodala a David Lee museli skousnout menší role. Ale všichni prostě dál hráli. Všichni šli za vítězstvím. To je jediné, co je zajímalo. Je to skvělý tým," pochválil své svěřence devětačtyřicetiletý Kerr. Ten je prvním koučem od roku 1982, který získal titul ve své premiérové sezoně ve funkci hlavního trenéra.

Sezonu přirovnal k jízdě na horské dráze a sám prý chvílemi pochyboval, že tým dotáhne až k titulu. Hráči mu ale věřili. "Jakékoliv rozhodnutí udělal, brali jsme to. Ať už jsme ho chápali, nebo ne, protože on je šampion. Takovouhle (trofej) vyhrál už pětkrát, takže chlapíkovi, který už to zažil, prostě musíte věřit," shrnul přístup hráčů Curry.

Warriors slaví čtvrtý titul v klubové historii, druhý po přestěhování klubu z Philadelphie v roce 1962. Ty předchozí mají z let 1947, 1956 a 1975. Finálovou sérii s Clevelandem otočili ze stavu 1:2. V sezoně vyhráli 83 zápasů, víc vítězství zaznamenalo jen Chicago v mistrovských sezonách 1996/96 a 1998/97. U obou titulů byl tehdy v týmu Bulls i Kerr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články