Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Vyzkoušet si nováčky pro budoucí roky. Češi startují kvalifikaci ME

Pro české basketbalisty začíná kvalifikace o mistrovství Evropy. Pro trenéra Ronena Ginzburga jde především o možnost vyzkoušet si mladší nadějné hráče, tým má totiž coby spolupořadatel účast na šampionátu jistou. V prvním utkání hostí Češi v Pardubicích dánské soupeře. Přímý přenos sledujte od 20:05 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Čeští basketbalisté
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Debut si mohou připsat dvacetiletý Radek Farský z Brna i o rok mladší Luboš Kovář ze Svitav. Větší prostor by měli dostat také Vít Krejčí ze Zaragozy i svitavský pivot Šimon Puršl, kteří se nevešli do konečné nominace na loňské mistrovství světa až při posledním zúžení kádru v Šanghaji.

"Je to dobrá příležitost vyzkoušet nové tváře a zapracovat na budoucnosti národního týmu, ale na druhou stranu soupeři budou k zápasům nastupovat hladovější a odhodlanější, protože budou hrát o postup," řekl Ginzburg. "Nicméně Dánsko, přestože jde v poslední době rychle nahoru, bychom v plné sestavě měli jasně porazit," dodal.

Z účastníků úspěšného světového šampionátu, na němž Češi šestým místem vyrovnali historické maximum z roku 1970, je v nominaci osm hráčů. Vojtěch Hruban, Jaromír Bohačík, Martin Kříž a Martin Peterka z Nymburku, Patrik Auda z francouzského Boulazacu, Lukáš Palyza z Olomoucka, Jakub Šiřina z Opavy a Tomáš Vyoral z Pardubic.

Je nám líto, video expirovalo.
Jsme připraveni na každého soupeře, věří Auda s Krejčím

Chybí naopak největší hvězda Tomáš Satoranský z Chicaga, volno od trenéra dostali prověření Ondřej Balvín z Bilbaa a Blake Schilb z Remeše. V nominaci nejsou ani Jan Veselý, který se ve Fenerbahce vrací po zranění kolena, nebo Pavel Pumprla, jenž ukončil reprezentační kariéru.

Místo Pumprly povede národní tým jako kapitán jeho nymburský spoluhráč Hruban. "Prohrát s Dánskem by bylo špatné, to nechceme. To bude naše hlavní motivace, jako byla ve spoustě ohledů v Číně. Všichni mluvili o únavě, ale nás hnala hlava. A to, že jsme věděli, že na nás doma kouká tolik lidí, že si prostě nesmíme utrhnout ostudu," řekl Hruban.

Češi, které tři dny po Dánsku čeká duel v Litvě, sice mají místo na mistrovství Evropy jisté, ale v kvalifikaci budou hrát o důležité body do pořadí FIBA. Podle něj se bude nasazovat při losu evropského šampionátu v roce 2021. Pokud by Češi udrželi současnou sedmou pozici, byli by ve druhém koši a vyhnuli by se v základní skupině Litvě, Rusku a Itálii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články