Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Využily jsme výškovou převahu, řekla Čechová po svém nejlepším utkání v reprezentaci

Díky patnácti bodům a devíti doskokům prožila dvacetiletá Emma Čechová nejvydařenější zápas v národním týmu. Pivotka brněnských Žabin výrazně přispěla k úspěšnému vstupu do předkvalifikace mistrovství světa, kterou svěřenkyně Romany Ptáčkové zahájily výhrou nad Mali 84:63. V rozhovoru pro web České basketbalové federace konstatovala, že si ale stále zvyká na vysokou nadmořskou výšku v Mexiku. Přímý přenos utkání Česko – Jižní Korea sledujte ve středu od 1:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Mali – Česko

"Před zápasem jsem se necítila úplně nejlépe, ale nakonec to nebylo tak špatné. Přišlo mi, že jsem musela překonat nějakou fázi a pak jsem se cítila dobře. Jinak ale mám těžší nohy, rychleji se zadýchávám, takže je to rozdíl," uvedla Čechová, která byla druhou nejlepší českou střelkyní po další pivotce Julii Reisingerové, autorce jednadvaceti bodů.

"Byl to mnohem lepší zápas než v (páteční, pozn. red.) přípravě proti Mexiku, ale pořád musíme zlepšit nějaké věci. Snad to přijde s tím, že odehrajeme další utkání. Stále si zvykáme," pokračovala Čechová po duelu ve výšce přes 2200 metrů nad mořem.

České hráčky získaly proti Mali ve druhé čtvrtině až dvacetibodový náskok. V poslední části soupeřky snížily na rozdíl osmi bodů, ale koncovka patřila výběru trenérky Ptáčkové.

"Počítaly jsme s tím, že to bude dost tvrdý zápas. Mali hraje hodně riskantní obranu a snaží se vypichovat míče, takže jsme chtěly mít co nejméně ztrát. To se nepodařilo, ale zase jsme zvládly dobře doskakování. Využily jsme výškovou převahu," přemítala Čechová.

Český tým předvedl 25 ztrát. "To je hrozné číslo," uvedl asistent trenérky Ptáčkové Petr Treml. "Ale stejné číslo v kolonce asistencí ukazuje, jak jsme si půjčovali míč v útoku alespoň ve druhé čtvrtině, kdy jsme se dostali do toho dvacetibodového vedení. Pozitiv je víc, i když budeme ukazovat hráčkám negativa, abychom se poučili," doplnil Treml.

Reprezentantky si podle něj zápas zbytečně zkomplikovaly ve chvíli, kdy výrazně vedly. "Musíme zlepšit ustrašenost. Když jsme měli utkání pod kontrolou, tak jsme se dostávali zbytečně do řešení dlouhých útoků a trochu jsme zastavili útočný potenciál, který chceme využívat, a to v přechodové fázi. To nás trochu mrzí. Ale když vedete o tolik, tak trochu zpomalíte. I v těžkých momentech hráčky trefovaly důležité střely, to nás udrželo nad dvoucifernou hranicí," prohlásil Treml.

V úterý od 1:30 SELČ se české basketbalistky střetnou s Jižní Koreou, která na úvod nečekaně podlehla Venezuele. "Čeká nás ještě těžší utkání, než jsme si mysleli. Korea už musí vyhrát a bude těžké se na ni připravovat, protože to není o systémech, ale o střelkyních a velkém pohybu bez míče," zdůraznil český stratég.

Venezuela měla být papírově nejslabším týmem skupiny A. "Ale ukázala velkou kvalitu. Korejky předvedly svůj typický výkon. Všechny hráčky neustále v pohybu, výborné střelkyně za tři body. Možná na ně dolehlo, že přiletěly před třemi dny, a na některých hráčkách byla vidět velká únava. Přestože pořád běhaly rychle, umí běhat ještě rychleji," dodal Treml.

Zdroj
ČT sport, ČTK, CZ Basketball

Hlavní zprávy

Nejčtenější články