Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Výhru Srbska nad Slovenskem zařídila až Petrovičová

Györ (Maďarsko) - Basketbalistka USK Praha Sonja Petrovičová se stala na mistrovství Evropy hrdinkou Srbska, kterému zařídila těsnou výhru 76:74 nad Slovenskem. To ještě 20 vteřin před koncem vedlo, ale pak přišel obrat a Petrovičová tři vteřiny před koncem rozhodla.

Sonja Petrovičová
zdroj: ČTK

Slovenky přišly už o druhé velké překvapení. V základní skupině sahaly po výhře nad obhájkyněmi titulu Španělkami, ale nakonec o bod prohrály. Tentokrát i díky 23 bodům Kristi Toliverové dlouho vedly nad dalším favoritem ze Srbska, a když je minutu a půl před koncem poslala do vedení Žofia Hruščáková, byla výhra velmi blízko.

Jenže 19 vteřin před koncem dala trojku Nevena Jovanovičová a 12 vteřin před sirénou Srbky faulovaly Zuzanu Žirkovou. Ta sice z trestných hodů vyrovnala, ale poslední útok měly Srbky, míč si vzala Petrovičová a těžkou střelou po nájezdu přes bránící hráčku rozhodla.

V druhém utkání skupiny F Litevky v závěru otočily zápas s Ruskem a připsaly si cenný skalp. Zároveň se udržely v boji o čtvrtfinále.

Rusky přitom šly do poslední čtvrtiny s náskokem 14 bodů, ale v závěrečných deseti minutách propadly v obraně, když inkasovaly 31 bodů. Ještě dvě minuty před koncem prohrávaly Litevky o pět bodů, ale pak dvěma rychlými trojkami do té doby v útoku nevýrazných Sandry Linkevičieneové a Mariny Solopovové skóre otočily a zásluhou trestných hodů výhru uhájily.

Chorvatsko podlehlo rozjetým Španělkám

Španělky vstoupily do osmifinálové skupiny jednoznačným vítězstvím 95:52 nad Chorvatskem oslabeným zraněními. Zápas začaly šňůrou 11:0, čímž byly rozdány karty a Chorvatky už se na méně než sedm bodů nepřiblížily. Naopak úřadující evropské šampionky skóre nadále navyšovaly. Zvláště když mezi 12. až 18. minutou zaznamenaly šňůru 16:0. Výsledkem bylo dosud nejvyšší vítězství na turnaji.

Chorvatky k tomu přispěly 29 ztrátami, což je rovněž rekord tohoto šampionátu. Za Španělsko zaznamenaly 16 bodů Alba Torrensová a Marta Xargayová, rozehrávačka USK Laia Palauová přidala ke dvěma bodům osm asistencí.

Srbsko - Slovensko 76:74 (40:42)

Nejvíce bodů: Petrovičová 15, Pageová 14, Milovanovičová 11 - Toliverová 23, Žirková 16, Hruščáková a Jurčenková po 8.

Litva - Rusko 78:74 (13:22, 23:39, 47:61)

Nejvíce bodů: Petronyteová 20, Nacickaiteová 19, Linkevičieneová 8 - Beljakovová, Osipová a Princeová po 12, Kuzinová 10.

Španělsko - Chorvatsko 95:52 (24:13, 44:24, 62:34)

Nejvíce bodů: Torrensová a Xargayová po 16, Ndourová 14, Domínguezová 11 - Sliškovičová 11, Džankičová a Ciglarová po 8.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články