Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Výhra, nebo konec. Basketbalistky hrají proti Rumunsku o všechno

Temešvár (Rumunsko) – Klíčový duel v boji o postup ze základní skupiny čeká na mistrovství Evropy na české basketbalistky. Jejich soupeřkami v něm budou hráčky Rumunska a svěřenkyním Lubora Blažka k postupu do další fáze turnaje stačí jakákoliv výhra. Naopak porážka znamená konec nadějí.

České reprezentantky mají výhodu, že do utkání půjdou odpočinuté po dni volna, zatímco Rumunky odehrají čtvrtý zápas ve čtyřech dnech. Navíc podle současných výsledků musí český tým porazit alespoň o sedm bodů, aby měly naději na postup, proto musí více útočit.

Svěřenkyně trenéra Blažka mají posílené sebevědomí ofenzivně vydařenými zápasy s Ukrajinou a Francií a věří, že naplní roli favorita. "Takový vydařený zápas jako proti Francii jsme potřebovaly, první zápas byl špatný, v tom druhém jsme se zvedly a proti Francii jsme ukázaly, že můžeme hrát i s těmi nejlepšími. Jen musíme zlepšit obranu. Snad Rumunky přejedeme," věří Tereza Vyoralová.

Podle zkušené pivotky Ilony Burgrové bude důležité udržet maximální koncentraci jako právě proti Francii. "Doufejme, že to s Rumunskem nepodceníme a půjdeme do toho koncentrovaně. Ony totiž nemají špatný tým. Mají tam šikovné hráčky a budou určitě chtít vyhrát. To ale i my," řekla Burgrová.

Zatím největší osobností Rumunska na turnaji je křídelní hráčka Gabriela Margineanová hrající Evropskou ligu za Kayserispor. Po dvou zápasech má průměry 14,5 bodu a 3,5 asistence. Pod košem zase "zlobí" Florina Pascalauová.

Oproti dosavadním zápasům však budou mít Češky výškovou převahu, jelikož Rumunky mají s průměrem 180 centimetrů nejmenší tým na turnaji. Domácímu celku příliš nefunguje ani střelba z dálky a také podpora publika v Temešváru není tak bouřlivá, protože diváci nevyprodají ani dvě třetiny haly.

Otázkou je, zda Češky už budou mít k dispozici druhou rozehrávačku Kateřinu Bartoňovou, která kvůli nemoci vynechala duel s Francií, nebo zda bude znovu zaskakovat Vyoralová. "Doufám, že během volného dne načerpáme síly. Snad bude v pořádku i Katka Bartoňová. Terka za ni zaskočila dobře, ale nikdy rozehrávačku nehrála a muselo to být pro ni těžké," řekla Michaela Stejskalová.

A věří, že Češky budou mít i do třetice střelecký den. "Nevím, čím to je, že někdy dáme za poločas stejný počet bodů jako jindy za celý zápas. Záleží, jaký máme zrovna den. Tak snad to vyjde i proti Rumunsku," dodala Stejskalová.

Pokud by se to nepovedlo, basketbalistky by nepostoupily ze skupiny vůbec poprvé. Dosud byly na ME nejhůře deváté v letech 2001 a 2009. Nastat však může i situace, kdy ani výhra nad Rumunskem nemusí stačit. A to pokud Ukrajina dnes překvapí proti Černé Hoře a ta následně podlehne i Francii. Pak by tři celky měly po dvou výhrách a Češky by na tom byly ve vzájemných zápasech nejhůře.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články