Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vybojovali jsme zázrak a chceme ho dotáhnout, slibuje Šiřina po vyřazení Nymburku

Kapitán a srdcař opavského celku Jakub Širina po postupu do finále nejvyšší basketbalové ligy přes Nymburk zažíval velkou euforii. V rozhodujícím zápase porazili Slezané dlouholetého hegemona české scény 81:66 a sebrali mu tak šanci na 19. titul v řadě za sebou. Bývalý český reprezentant označil probuzení se svého týmu v play-off za zázrak, který chce proti Děčínu proměnit ve zlatý konec. Finálová série startuje na půdě Děčína již tento pátek a přímý přenos můžete sledovat na ČT sport i ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Nymburk 19. titul nepřidá, v semifinále ho zastavila Opava

"Myslím, že nám to všem dojde s odstupem času. Teď je velká euforie, že jsme postoupili do finále, ale to, že jsme vyřadili Nymburk, nám dojde později. Udělali jsme důležitý krok a teď se musíme soustředit, abychom uspěli i ve finále," uvedl Šiřina.

"Čeká nás těžký zápas proti Děčínu, který má fantastickou sezonu. My jsme ale vybojovali z té naší dosud hrozné sezony zázrak a budeme se snažit dotáhnout ho do konce," doplnil.

Pětatřicetiletý rozehrávač dal v rozhodujícím duelu na hřišti soupeře 15 bodů a byl s Jakubem Slavíkem nejlepším střelcem. Dvojciferný počet bodů měli také Radovan Kouřil, Luděk Jurečka (oba 14) a Jakub Mokráň (12). Opava vyřadila Nymburk v semifinále stejně jako před 21 lety.

"Přijeli jsme do Nymburka s cílem, který jsme do puntíku plnili. Od začátku jsme si vytvořili mírné vedení a věděli jsme, že když budeme náskok udržovat co nejdéle, Nymburk znervózní," líčil Šiřina. "Díky chytré hře v obraně a útoku jsme si vypracovali dvojciferný náskok a zápas kontrolovali. Nymburk se to snažil zdramatizovat, ale naštěstí jsme v útoku hráli velmi kolektivně. Měli jsme hodně dvojciferných střelců a hráli místy jednoduchý basket ve stylu hoď a běž. V obraně si ale s námi Nymburk nevěděl rady," podotkl Šiřina k zónové obraně.

Opava soupeře předčila také v doskocích 51:38. Zatímco Nymburk v základní a nadstavbové části ani jednou neporazila, v semifinále zvládla osmnáctinásobného mistra pokořit čtyřikrát. Dvakrát uspěla na jeho hřišti. Nymburk si připsal už 17. porážku v ročníku a čeká ho boj o třetí místo s Pardubicemi.

"Myslím, že letos všichni cítí šanci na titul a věděli, že Nymburk nemá letos takovou dominanci jako v předchozích letech. Všichni do toho jdou na krev. Pro nás není nic hotovo, máme z toho radost, oslavíme to, ale čeká nás ještě tvrdá práce a finále," připomněl Šiřina.

Opava oplatila Nymburku finálové porážky z posledních dvou let a zopakovala například triumf z loňského poháru. "V tom je ale rozdíl, protože v poháru jsme mohli slavit zisk trofeje, kdežto tady jsme ještě nic nevyhráli. Je to v uvozovkách jen postup do finále. Proti týmu, jako je Nymburk, to těší o to víc, ale byl bych radši, kdyby to bylo finále a bylo hotovo. Uděláme vše pro to, abychom dotáhli sezonu do vítězného konce," řekl Šiřina.

Svěřenci trenéra Petra Czudka mohou získat pátý titul v historii. Finále s Děčínem začne v pátek na severu Čech. "Oba týmy mají obrovskou fanouškovskou základnu. Na Děčín i na nás chodí plné haly. Bude to ozdoba ligy," dodal Šiřina.

Nymburk –⁠ Opava 66:81 (12:19, 33:42, 52:63)

Nejvíce bodů: Sehnal a Watson po 14, Boeheim 13 - Slavík a Šiřina po 15, Jurečka a Kouřil po 14. Konečný stav série: 3:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články