Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Vítězství, nebo konec. Basketbalistky posune do play-off pouze úspěch s Chorvatskem

České basketbalistky budou v nedělním závěrečném utkání v základní skupině D na mistrovství Evropy ve Štrasburku bojovat s Chorvatskem o postup do kvalifikace play-off. Stejně jako soupeřky jsou po úvodních dvou zápasech s Ruskem a favorizovanou domácí Francií bez výhry, úspěch je posune do dalších bojů. V opačném případě by pro ně turnaj skončil stejně jako v roce 2017 doma v Hradci Králové i o dva roky později v Rize už po třech duelech.

Česko - Chorvatsko
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Český tým ve čtvrtek bojoval až do konce o úspěch s Ruskem (69:73) a v pátek dlouho držel krok s Francií (51:71).

"Francie byla velice kvalitní soupeř, myslím, že je to nejlepší družstvo na tomto šampionátu. Výkon je určitě povzbuzením, ale zase to bude úplně jiný zápas. Musíme se připravit na jiné věci a bude to o tom, kdo vyhraje, postoupí ze skupiny," řekl trenér Štefan Svitek.

Na posledních dvou kontinentálních šampionátech Češky i přes jednu výhru v základní skupině nepostoupily. Teď mají jistotu, že když na ni dosáhnou, turnaj pro ně neskončí a vylepší 13. a 15. místo z minulých turnajů.

Vítězky narazí v pondělí na druhý tým ze skupiny C, kterým může být někdo z tria Bosna a Hercegovina, Belgie či Slovinsko.

"Po dvou prohrách je to samozřejmě těžké mentálně, ale ten třetí zápas s Chorvatskem bude rozhodující. Já si myslím, že pokud do něj vstoupíme od začátku koncentrovaně a budeme si věřit, tak ho zvládneme," prohlásila kapitánka Romana Hejdová.

Naposledy se Svitkův výběr utkal s Chorvatkami v červnu 2019 v Piešťanech v přípravě na ME a vyhrál 79:59.

V kádru soupeřek, které Francii podlehly vysoko 63:105 a Rusku 62:73, je i rozehrávačka Ivana Dojkičová z USK Praha.

"Po těch dvou prohrách budeme ještě hladovější a doufám, že Chorvatsko porazíme velkým rozdílem. Rusko a Francie byly doteď dva nejtěžší soupeři, s kterými jsme hrály i za tu přípravu. Víme, že máme dobrý tým a můžeme hrát s každým. Určitě nám to přidalo na sebevědomí," řekla její spoluhráčka z týmu českých mistryň Veronika Voráčková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články