Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Vítečková je druhou nejlepší basketbalistkou Evropy

Praha - Eva Vítečková bylo v anketě FIBA Europe vyhlášena druhou nejlepší basketbalistkou Evropy. Pro Vítečkovou je to zatím nejvyšší individuální ocenění, dosud byla v této anketě nejlépe třetí. Oporu USK Praha porazila jen francouzská rozehrávačka Céline Dumercová, která zvítězila v hlasování jak fanoušků, tak i expertů.

Eva Vítečková
zdroj: ČTK

Zatímco v hlasování fanoušků byla Vítečková až předposlední z desítky nominovaných hráček, experti ji zařadili jednoznačně na druhé místo, což jí díky větší důležitosti hlasů odborníků zajistilo druhé místo i celkově. Oproti tomu Céline Dumercová, která dovedla Francii skvělými výkony ke stříbru na olympijských hrách v Londýně a táhla i Bourges za postupem v Evropské lize, vyhrála u fanoušků i expertů.

"Céline má za sebou skvělou sezonu jak na domácí, tak mezinárodní scéně," vysvětlil triumf Francouzky generální sekretář FIBA Europe Kamil Novák. "Její triumf u fanoušků a expertů pro nás rozhodně není překvapením. Byla nejlepší hráčkou nejlepšího evropského týmu na olympijských hrách," dodal prezident FIBA Europe Ólafur Rafnsson.

Jednatřicetiletá Vítečková dlouhodobě patří k nejlepším hráčkám v Evropě. Především ve střelbě z dálky těžko hledá konkurenci. V této sezoně se sice v USK nachází spíše ve stínu zahraničních opor, přesto měla velký podíl na postupu týmu do play off Evropské ligy. Také byla s průměrem 15 bodů na utkání šestou nejlepší střelkyní na olympijských hrách v Londýně, kde Češky vypadly ve čtvrtfinále právě s Francií. 

Češky mají v anketě FIBA Europe už svou tradici - Hana Horáková ji v roce 2010 vyhrála. V roce 1996 navíc byla nejlepší hráčkou starého kontinentu v tehdejší anketě organizované deníkem Gazzetta dello Sport zvolena Eva Horáková.

Pořadí ankety o nejlepší basketbalistku Evropy:

1. Dumercová (Fr./Bourges) 205 hlasů experti/15.960 fanoušci, 2. Vítečková (ČR/USK) 143/3229, 3. Hammonová (Rus./Spartak) 108/12.982, 4. Wautersová (Belg./Galatasaray) 96/8242, 5. Veramejenková (Běl./Fenerbahce) 77/10.745, 6. Yacoubouová (Fr./Spartak) 62/8653, 7. Yilmazová (Tur./Galatasaray) 59/8358, 8. Mandirová (Chorv./Novi Záhřeb) 66/2907, 9. Perovanovičová (Černá Hora/Orenburg) 52/4273, 10. F. Eldebrinková (Švéd./Bourges) 45/8609.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články