Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Více než důstojná derniéra, Česko zaskočilo favorizované Španělsko

Hradec Králové - Domácí šampionát pro ně skončil vzhledem k předcházejícím porážkám už před play-off, ale s královéhradeckým publikem se české basketbalistky rozloučily cenným vítězstvím. V závěrečném utkání základní skupiny A totiž zdolaly aspiranta na zlato ze Španělska poměrem 67:63.

Utkání Česko - Španělsko
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Oba týmy už neměly o co hrát. Vítěz skupiny A Španělsko šetřilo některé opory, výborný výkon českých basketbalistek však naznačil, že postup byl v jejich silách. Vybojovaly alespoň první výhru nad Španělskem od mistrovství světa v roce 2006.

"Je to krásná náplast na velké bebíčko, na které ale není dostatečně velká. Přelepili jsme ho, ale pořád tam je," řekl trenér Beneš. "Jsem však šťastný, že zápas takhle dopadl, ale hlavně, že takhle vypadal. Výsledek i výkon byly pěkné. Po té strašné frustraci je to světlo v tunelu. To je to, co ten tým potřeboval. Dokázal si, že má na to hrát s kvalitními soupeři," dodal.

Utkání už nehrálo roli pro postavení v tabulce ani pro jeden tým, a tak se hrálo bez nervů a trenéři mohli dát prostor celému kádru. První start na velkém turnaji si tak připsala Veronika Voráčková, které bude ve středu 18 let.

Z českých hráček jakoby sobotní jistotou vyřazení spadla veškerá nervozita a do favorita se pustily zostra. A to hlavně v obraně, kde soupeř nedostal kousek prostoru. Fanoušci si užívali výbornou atmosféru vyprodané haly v Hradci Králové, kam dorazila i trojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková. Rychlobruslařská královna sklidila bouřlivé ovace, když ji organizátoři ohlásili.

Češky v zápase vůbec nepůsobily svázaně. Dařilo se méně zkušeným hráčkám jako Petře Záplatové a mladší sestře kapitánky Kateřiny Elhotové Karolíně. Tým ale táhla hlavně Kateřina Elhotová a také Kia Vaughnová, autorky 17 a 18 bodů. Oba celky se neustále střídaly ve vedení.

Minutu před koncem poslala Češky do vedení Vaughnová. Španělky mohly srovnat nájezdem, ale Alena Hanušová skvěle soupeřku zablokovala a české basketbalistky už se ubránily. Sice ztrátou daly soupeřkám šanci, ale Karolína Elhotová vzápětí míč rychle získala zpátky a z trestných hodů potvrdila nečekané vítězství.

"Já si věřila. Jsem ráda, že jsem dala oba dva, protože to bylo hodně důležité. Přitom to bylo emočně docela náročné, protože jsem po předchozím zisku a reakci fanoušků byla sama hrozně dojatá. Vydýchala jsem to ale," uvedla Karolína Elhotová. "Byl to určitě můj nejpovedenější zápas za reprezentaci," těšilo ji.

Velkou radost měla i Kateřina Elhotová. "Rozlučka dopadla nejlépe, jak mohla. Výhru nad Španělskem určitě nikdo nečekal. Jsem opravdu ráda, že se to povedlo. Dosáhnout na takové vítězství před plným stadionem je úžasný pocit," řekla kapitánka.

"Ukázaly jsme, že jsme schopné hrát dobrý basketbal. Proti Ukrajině a Maďarsku jsme to nebyly my. Dnes jsme hrály jako jeden tým a jsem ráda, že se můžeme loučit s tímto pocitem. Mrzí mě však za fanoušky, všechny kolem týmu a organizátory, že nemůžeme pokračovat v turnaji. Teď musíme pokračovat v tvrdé práci a uvidíme, co přinese budoucnost," dodala Elhotová.

ČR - Španělsko 67:63 (17:17, 28:29, 45:44)

Nejvíce bodů: Vaughnová 18, Kateřina Elhotová 17, Karolína Elhotová 10, Záplatová a Hanušová po 7 - Lyttleová 17, Torrensová 13, Nichollsová 10. Fauly: 22:18. Trestné hody: 6/4 - 20/11. Trojky: 5:4. Doskoky: 32:38. Diváci: 3666

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články