Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Veselý úřadoval pod košem a osobním maximem sestřelil vedoucí CSKA

V dramatickém šlágru 8. kola basketbalové Euroligy mezi CSKA Moskva a Fenerbahce exceloval český reprezentant Jiří Veselý. Klíčový hráč istanbulského velkoklubu pomohl 31 body, střeleckým rekordem v prestižní soutěži, k cennému vítězství 95:93 po prodloužení. Tým z ruské metropole utrpěl teprve druhou porážku v soutěži a zůstal bezpečně v čele, hosté poskočili na čtvrté místo.

Jan Veselý v dresu Fenerbahce
zdroj: imago sportfotodienst autor: Seskimphoto

Dosavadním maximem Veselého bylo 23 bodů proti Maccabi Tel Aviv v dubnu 2015.

Jeho výkon je o to cennější, že ho bránil Kyle Hines, nejlepší obránce Euroligy v loňském roce. Tentokrát si ovšem nevěděl rady s pohyblivostí českého pivota, jenž dobře sbíhal pod koš. Během první čtvrtiny zaznamenal 13 z 24 bodů svého týmu. Deset minut mu stačilo k tomu, aby překonal svůj střelecký průměr 12 bodů z letošní sezony.

Ostravský rodák byl nadále klíčovou postavou Fenerbahce a dobře spolupracoval s druhým pivotem Jasonem Thompsonem. Když dvě minuty před koncem zvýšil smečí po nahození na rozdíl sedmi bodů, vypadalo to pro turecký tým velmi dobře. Nicméně 16 vteřin před koncem udělal chybu Nicoló Melli, fauloval Sergia Rodrígueze při trojce a španělský rozehrávač čtyřmi body z jedné akce zařídil prodloužení.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý dal CSKA 31 bodů a pomohl Fenerbahce k vítězství

V něm Veselý přidal dalších šest bodů, jenže šestnáct vteřin před koncem nedokázal ubránit Nanda De Cola, který srovnal na 93:93. Istanbulský celek měl ovšem poslední útok. Wanamaker sice nedal, ale Melli šťastným "odpichem" s klaksonem napravil svou chybu. Fenerbahce tak utnulo domácí neporazitelnost CSKA trvající 14 utkání od prosince 2016.

"Byl to skvělý duel. Máme nový tým, který se stále sehrává a potřebujeme čas, ale tohle vítězství nám pomůže," uvedl Veselý. "Měli jsme vyhrát už v normální hrací době, jenže jsme si to zbytečně zkomplikovali. Porazili jsme lídra soutěže, což nám dodá sebevědomí. Když budeme hrát jako v první půli, bude to dobré," doplnil trenér Fenerbahce Željko Obradovič.

Veselý kromě 31 bodů zaznamenal také pět doskoků, asistenci, dva zisky, dvě ztráty a pětkrát byl faulován. V užitečnosti měl index 30, čímž těsně zaostal za svým nejlepším zápasem proti Realu Madrid z května 2015. Až v prodloužení přišel o sérii osmi proměněných trestných hodů.

Evropská liga basketbalistů - 8. kolo:

CSKA Moskva - Fenerbahce Istanbul 93:95 po prodl. (Veselý 31 bodů, 5 doskoků, 1 asistence), FC Barcelona - Valencie 89:71, Olympiakos Pireus - Crvena Zvezda Bělehrad 85:59, Milán - Bamberg 71:62.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články