Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Veselý se připojil k reprezentaci obohacené o kanadského nováčka s českými kořeny

Poprvé od olympijských her se český dlouhán Jan Veselý připojil k přípravě basketbalové reprezentace v Poděbradech. A v ní kromě ostřílené party z Tokia našel i nováčka původem z Kanady. Čtyřiadvacetiletý James Karnik se sice narodil v Britské Kolumbii, ale jeho tatínek pochází z české emigrantské rodiny. A proto má 206 centimetrů měřící a 104 kilogramů vážící pivot český pas, který mu zařídil vstupenku do výběru kouče Ronena Ginzburga. Lvi se v přípravě utkají v pátek s Bulharskem a v neděli s Chorvatskem. Oba duely můžete sledovat živě na programu ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi v přípravě posílili o Veselého i nováčka z Kanady

Na západě Čech trénovala čtrnáctka hráčů a od pondělka už se připojil jako další pivot Jan Veselý, který do Mariánských Lázní přijel v sobotu převzít ocenění pro Basketbalistu sezony. Nová posila Barcelony je s národním týmem poprvé od loňských olympijských her v Tokiu.

"Našel jsem národní tým ve stejném stavu, jak jsme před rokem končili olympiádu. Nic podstatného se nezměnilo. Není to o nějakém poznávání, základ týmu je už několik let spolu, teď jsme v plné síle. Na tréninku je potřeba se oťukat, zapomenout na klubové aktivity a přepnout hlavu na repre," uvedl Veselý.

Těší na šampionát i na spolupráci s Tomášem Satoranským, s nímž se sejde nově i v Barceloně. "Těšíme se všichni, je to nová zkušenost pro každého. Basket je tady populární, rád hraju před plnými halami," vyhlížel Veselý boje v pražské základní skupině. "S Tomášem na sebe pořád slyšíme, to jsme si ověřili hned. Funguje to, proto jsme i podepsali ve stejném klubu," řekl o spolupráci se Satoranským.

Karnik, který po absolvování Boston College bude hrát v nové sezoně v Ženevě, se má především poznat s týmem, nasbírat první zkušenosti a do budoucna se zařadit do sestavy. Do tréninku naskočil hned po dnešním příletu z Vancouveru.

"Už delší dobu jsme pátrali po hráčích s českými kořeny. Věděli jsme, že bude potřeba nahradit naturalizovaného cizince Blake Schilba, ale je velmi složité dostat český pas. Musí tam být nějaká česká stopa. Jak už to tak v životě bývá, tak v momentě, když už trošku přestanete hledat, tak najdete. Nakontaktovali jsme několik hráčů a prošli jsme spoustu slepých uliček," prohlásil manažer českého týmu Michal Šob.

"Jamese Karnika jsme neobjevili přímo my v týmu, ale jeden sportovní novinář, který podporuje český basketbal. Kontaktovali jsme ho e-mailem a pak to bylo v řádu hodin. Druhý den ráno jeho času jsme se spojili po telefonu a zasmáli jsme se, jak je svět malé místo. Bylo hned jasné, že do toho jde, a byl nadšený," doplnil Šob.

"Bylo to úžasné, když se mi poprvé ozvali z české reprezentace, že bych se s ní mohl připravovat. Celá moje rodina byla hrozně pyšná. Moji prarodiče i táta jsou odsud. Ta možnost je nadchla. Snad bude moje budoucnost s českou reprezentací spojená. Je to pro mě výzva," prohlásil Karnik.

Karnik by měl zaplnit místo pod košem při absenci jeho spoluhráčů

Podle Šoba je otázka, zda bude Karnik moci nastoupit v oficiálních zápasech FIBA už v tomto létě. "Nemyslím si, že je to pravděpodobné. Je dost možné, že vyběhne teď v Pardubicích na přípravném turnaji, protože je to možnost ho vidět v zápasech. Budeme ho sledovat a myslím, že je možné, že nějaká větší jeho role přijde v listopadových zápasech při případné absenci některých podkošových hráčů," vysvětlil Šob.

Karnikova rodina má i zajímavou minulost, a to nejen sportovní. "Jeho děda byl továrník a měl tady textilku. V době hlubokého komunismu byly samozřejmě politické tlaky ohromné. Zhruba okolo roku 1967 se rozhodli s jeho babičkou emigrovat," líčil Šob. "Děda dokonce reprezentoval Československo v cyklistice. Jamesovu tatínkovi bylo v té době šest. Ten dělal judo a reprezentoval Kanadu. Vysloužil si účast na olympijských hrách, ale bohužel tam nakonec nestartoval, protože se zranil. I James dělal judo jako doplňkový sport," dodal Šob o nové tváři v týmu.

Na turnaji v Pardubicích se basketbalisté utkají v pátek s Bulharskem a v neděli s Chorvatskem. Na konci dalšího týdne se představí v Hamburku, kde v pátek 19. srpna vyzvou domácí Německo a o den později je čeká duel o umístění s Itálií, nebo Srbskem.

Generálkou na ME potom budou ostré zápasy kvalifikace o postup na mistrovství světa. Ve středu 24. srpna nastoupí národní tým v Paříži proti Francii a o tři dny později přivítá v Chomutově Maďarsko. Češi vstoupí do Eurobasketu 2. září v pražské O2 areně utkáním proti Polsku. V základní skupině se utkají také se Srbskem (3. září), Nizozemskem (5. září), Finskem (6. září) a Izraelem (8. září).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články