Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Veselý přispěl v repríze euroligového finále k vítězství Fenerbahce nad Realem

Fenerbahce je v Eurolize k nezastavení. Basketbalisté z Istanbulu udolali ve šlágru 15. kola po závěrečném obratu Real Madrid 65:63, prodloužili vítěznou šňůru v prestižní soutěži na jedenáct zápasů a stanovili nový rekord klubu. Velkou zásluhu na tom měl i český pivot Jan Veselý, který přispěl k cennému skalpu obhájce titulu 13 body a 5 doskoky. Fenerbahce má na prvním místě tabulky náskok dvou výher před Realem.

Jan Veselý z Fenerbahce smečuje míč do koše Realu Madrid
zdroj: ABACA autor: AA/ABACA

"Hráli jsme o první místo, to jsme si pojistili. Věděli jsme, že to bude vyrovnaný duel. Sice jsme dělali chyby, ale snažili jsme se s nimi hrát až do konce a nakonec slavíme," řekl Veselý.

Český reprezentant od začátku potvrzoval velmi dobrou formu a zaznamenal 9 z úvodních 20 bodů Fenerbahce. Podílel se tak na tom, že si celek z turecké metropole brzy vybudoval náskok 12 bodů. Jenže pak si šel ostravský rodák odpočinout, jeho spoluhráči už nebyli tak agresivní směrem ke koši a Real se vrátil do zápasu.

Oba týmy pak dobře bránily a na každý koš se nadřely. Už se zdálo, že koncovka vyjde obhájci titulu, protože Real vedl dvě minuty před koncem o šest bodů. Pak ale dal Marko Gudurič trojku a 34 sekund před koncem smečí po útočném doskoku snížil Veselý na rozdíl jediného bodu. Real se následně neprosadil, naopak Luigi Datome vydařeným nájezdem rozhodl o výhře Fenerbahce.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý a Balvín slavili v Eurolize výhry svých týmů

Na závěr první poloviny základní části slavil vítězství také Ondřej Balvín v dresu Gran Canarie. Španělský tým porazil doma Žalgiris Kaunas 73:66 a český pivot byl s 12 body druhým nejlepším střelcem domácích, navíc přidal i pět doskoků.

Balvín za posledních sedm zápasů pětkrát skóroval dvouciferně, proti slavnému litevskému klubu si k tomu pomohl i proměněním všech šesti trestných hodů. Jeho tým půjde do odvetné části soutěže z dvanáctého místa s jednobodovou ztrátou na play-off.

Darussafaka nečekaně skolila Olympiakos

Největší překvapení 15. euroligového kola se zrodilo v Istanbulu, kde domácí Darussafaka porazila ambiciózní Olympiakos Pireus 79:75. Turecký tým, kterému patří v nejprestižnější evropské soutěži poslední místo, přitom čekal na vítězství 12 zápasů.

Je nám líto, video expirovalo.
Darussafaka zaskočila v Eurolize Olympiakos

Řecký klub, jenž naopak drží umístění mezi nejlepší pěticí, nedokázal navázat na povedené výkony z posledních týdnů.

Olympiakos ve třetí čtvrtině prohrával už o 19 bodů, ale v závěrečné části dokázal přece jen zápas zdramatizovat. I díky výkonu lotyšského reprezentanta Janise Strelnikse snížil náskok domácích v posledních minutách na rozdíl dvou bodů. Koncovka však patřila jinému hráči - vítězství tureckému celku zařídil Toney Duglas, který se sám postaral o posledních 7 bodů v zápase.

15. kolo Evropské ligy basketbalistů:

Chimki Moskva - Baskonia Vitoria 77:85
Darüssafaka Istanbul - Olympiakos Pireus 79:75
Maccabi Tel Aviv - Milán 94:92
Barcelona - Anadolu Efes Istanbul 80:65
Fenerbahce - Real Madrid 65:63 (za domácí Veselý 13 bodů, 5 doskoků, 2 asistence)
Panathinaikos Atény - CSKA Moskva 96:84
Bayern Mnichov - Budučnost Podgorica 93:88
Gran Canaria - Žalgiris Kaunas 73:66 (za domácí Balvín 12 bodů, 5 doskoků)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články