Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Veselý je s Fenerbahce ve Final Four: V Bělehradě budu jako doma

Patří k hlavním tahounům Fenerbahce Istanbul, tureckého týmu, který v Bělehradě do neděle obhajuje triumf v Evropské lize basketbalistů. Jan Veselý prožívá nejlepší sezonu. "Dospěl jsem do nejlepších roků, hraju nejlepší basket v kariéře, tak snad v tom budu pokračovat," řekl osmadvacetiletý basketbalista.

Jan Veselý
zdroj: ČTK/AA/ABACA

Dva metry a třináct centimetrů měřící Čech byl s průměrem 13 bodů na utkání nejlepším střelcem tureckého týmu v sezoně. K tomu přidával 5,2 doskoku, 1,6 asistence na zápas a i v užitečnosti si vylepšil maximum na 16,8, což je jasně nejlepší číslo v týmu. Přesto odmítá své zásluhy a vyzdvihuje spíš tým.

"Neřekl bych, že jsem nás sem dotáhl. Byla to hlavně týmová práce. Teď do toho musíme dát ještě víc, než jsme do toho dávali dosud," prohlásil pivot. Sám na statistiky ale nehledí. "Čísla neřeším. Budu rád, když dám dva body, ale získáme titul. Netěšilo by mě dát 20 bodů a odjet s prázdnou," řekl.  

Ve Final Four už je popáté. Poprvé s Partizanem Bělehrad v roce 2010 byl ještě mladíkem, předchozí sezony ve Fenerbahce už patřil k oporám, ale byl trochu ve stínu dalších hvězd Bogdana Bogdanoviče či Ekpeho Udoha.

Ti loni odešli do NBA, jenže díky Veselému to výkony Fenerbahce neovlivnilo a opět nechybí mezi čtyřmi nejlepšími týmy Evropy. "Kádr se obměnil a museli jsme nové hráče naučit náš systém. Ale udělali jsme dobrou práci, všichni zapadli rychle a pochopili, jak to funguje. Bojovali jsme," popsal Veselý situaci v týmu. "Měl jsem víc zodpovědnosti, protože spolu s Melihem Mahmutoglem jsme v týmu nejdéle. Naši nejlepší hráči odešli a někdo je musel zastoupit. A já se jen snažím dělat, co umím, abych týmu pomohl vyhrávat," dodal.  

Bělehrad je pro něj druhým domovem poté, co zde basketbalově vyrůstal a také si loni vzal Srbku Natálii Miladinovičovou za manželku. "Bělehrad má místo v mém srdci, mám tu hodně kamarádů, kteří mě přijdou podpořit. Manželka a její rodina jsou odsud. A přijede i celá moje rodina z Česka. Je to dobrý pocit hrát v podstatě doma, ale snažím se na to moc nemyslet a soustředím se hlavně na práci, kterou chci odvést na hřišti," řekl.  

Nemyslí si ani, že by to na něj vytvořilo větší tlak. "Loni jsme hráli doma v Istanbulu před našimi fanoušky, kteří čekali, že zvítězíme. Takže jsem cítil větší tlak loni. Samozřejmě že jako obhájce titulu budeme pod tlakem, ale letos si ho tolik nepřipouštím," uvedl.

K obhajobě titulu potřebuje Fenerbahce udělat ještě dva kroky. První překážkou bude v pátečním semifinále Žalgiris Kaunas, litevský celek, který se mezi čtyři nejlepší týmy dostal poprvé od roku 1999. "Bude to určitě těžký zápas. Oni bojují od první do poslední minuty, to ukazují celou sezonu. Pro ně je úspěch už postup do Final Four, nemají tedy co ztratit a půjdou do toho po hlavě," tuší Veselý, že klíčové bude se soupeři vyrovnat v bojovnosti.  

Na jeho výkon se do Bělehradu přijede podívat i reprezentační trenér Ronen Ginzburg, který by rád Veselého formu využil v pokračování kvalifikace mistrovství světa. "O národním týmu já ale teď nepřemýšlím. Teď je na pořadu dne Final Four, to je jediné, nad čím přemýšlím. A pak uvidíme, co bude potom," nepotvrdil ani nevyloučil Veselý účast v národním týmu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články